Збачени председник Судана је у кућном притвору

Свргнути председник Омар ел Башир није напустио земљу и налази се у кућном притвору у престоници Картуму, потврдио је командант Суданских снага за брзу подршку, генерал пуковник Мухамед Хамдан Дакло.

Генерал Дакло је у изјави медијима објаснио да је Баширов напад на мирне демонстранте "подстакао оружане снаге да преузму контролу над ситуацијом и да га збаце", преноси Анадолија.

Упитан о суђењу Баширу пред Међународним кривичним судом, Дакло је истакао да је "одлука на суданском народу".

Судан је спреман да формира нову владу и судиће сваком криминалцу који је починио било какав злочин над суданским народом, укључујући и самог Башира, поручио је Дакло.

Чланови војног савета састали су се раније данас са представицима демонстраната, а нови шеф савета, генерал Абдел Фатах ел Бурхан, рекао је после консултација да ће бити формирана цивилна влада и да ће период транзиције трајати максимално две године.

Међународни кривични суд у Хагу је издао два налога за хапшење Башира, ког оптужује за ратне злочине и злочине против човечности у вези са сукобом у западној покрајини Дарфур.

Суданска војска је, након вишемесечних демонстрација, у четвртак извела пуч против Ел Башира, који је владао Суданом од 1989. године.

Војска је такође успоставила војни савет који ће, како је најавила, управљати земљом у прелазном периоду од две године, због чега демонстранти настављају да врше притисак да се изврши брза промена власти.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи