Папа Фрања љубио стопала вођама Јужног Судана

Папа Фрања је клекнуо и пољубио стопала вођама Јужног Судана који су претходно међусобно ратовали. Позвао их је да се не враћају грађанском рату.

Папа је рекао председнику Јужног Судана Салви Киру, његовом бившем заменику и вођи побуњеника Ријеку Мачару и тројици потпредседника да поштују примирје које су потписали и да се посвете формирању владе националног јединства следећег месеца.

"Молим вас као брат да останете у миру. Молим вас својим срцем, кренимо напред. Биће много проблема, но они нас неће надјачати. Решите своје проблеме", рекао је папа Фрања.

Лидери су били запањени кад је 82-годишњи папа, који има хронични бол у ногама, клекнуо са тешкоћом да би пољубио ципеле два главна противника и неколико других људи у соби. 

Ватикан је окупио вође Јужног Судана у папиној резиденцији у покушају да се залече горке поделе, преноси Ројтрес.

Папине речи изговорене су у контексту напетости због државног удара у суседном Судану, који би могао поткопати нестабилни мировни споразум који је окончао петогодишњи грађански рат у Јужном Судану.

Јужни Судан је постао независан од Судана 2011. године, али је после две године избио грађански рат између Кирове владе и побуњеничког покрета са Мачаром на челу.

У сукобу који је уништио привреду земље погинуло је на десетине хиљада људи, а процењује се да је четвртина од 12 милиона становника расељена. Јужни Судан је постао 193. чланица Уједињених нација 14. јула 2011. године.

То је једна од најсиромашнијих држава света и има једну од најгорих хуманитарних ситуација.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво