Нови рок за Брегзит 31. октобар

Лидери Европске уније договорили су на самиту у Бриселу да Великој Британији продуже рок за излазак из ЕУ до 31. октобра. Премијерка Тереза Меј каже да је то крајњи рок и да ће дати све од себе да се споразумни Брегзит догоди раније. Када – за сада се само спекулише. Немојте залуд да трошите време које вам је дато, упозорили су Британце европски лидери.

"Чланице ЕУ и Велика Британија договориле су флексибилно продужење до 31. марта. То значи додатних шест месеци да Велика Британија пронађе најбоље могуће решење", написао је председник Европског савета Доналд Туск на свом Твитер налогу.

Британија, дакле, остаје пуноправни члан Европске уније са свим обавезама према члану 50, али може да ратификује споразум о Брегзиту сваког часа.

Ако то учини до 22. маја, избећи ће изборе за Европски парламент. У супротном, на њима мора да учествује, како не би била принуђена на Брегзит без споразума. Премијерка Тереза Меј свесна је, каже, незадовољства, због растанка који се одужио.

"Велика Британија је до сада требало да напусти Европску унију и искрено жалим што нисмо успели да убедимо парламент да одобри наш споразум са Бриселом. Рок који нам је дат је јасан, опције такође. Најважније је да постигнемо консензус у националном интересу", рекла је Мејова.

"Немојмо се претварати да ће следећих неколико недеља бити лако, али имамо обавезу као политичари да испунимо демократску одлуку народа на референдуму. И даље можемо да напустимо Унију до 22. маја", додала је британска премијерка.

Последњи рок је Ноћ вештица. У Европској комисији уверени су да ће се догодити споразумни Брегзит. Било би катастрофално, кажу, да буде без договора. Слажу се и европски лидери.

"Када постоји тако тешка одлука као што је повлачење једне чланице из европског блока, добићемо више времена да тај излазак буде уређен и јасан. Кључно је питање пристанка британског парламента на споразум са Бриселом. Нагласили смо се да се договор неће мењати, да можемо да причамо о будућим односима", поручила је немачка канцеларка Ангела Меркел.

Даље одлагање Брегзита, после 31. октобра, не чини се извесним. Ово је последње продужење рока – било да Британци усвоје споразум, откажу Брегзит или оду без папира.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво