Тереза Меј тражи нови рок, а Макрон план

У Бриселу је у току ванредни самит на којем лидери Уније одлучују да ли ће и под којим условима одобрити ново одлагање изласка Велике Британије из ЕУ. Премијерка Тереза Меј затражила је померање рока за Брегзит до 30. јуна, али се очекује да ће се лидери одлучити за одлагање на дужи рок. У нацрту закључка са састанка наведено је да ће се од Британије тражити да се уздржи од подривања европског блока током продужења одлагања Брегзита.

Европска унија ће имати више састанака без Британије и тражиће да се Британија уздржи од подривања европског блока "посебно када учествује у процесима доношења одлука" током продужења одлагања Брегзита, стоји у најновијем нацрту закључака лидера ЕУ, преноси Ројтерс.

Нацрт у који је Ројтерс имао увид могао би и даље током разговора да буде промењен.

"27 држава чланица и (Европска) Комисија ... наставиће да се састају одвојено на свим нивоима како би расправљале о односу према ситуацији након повлачења Уједињеног Краљевства", стоји у нацрту, наводи Ројтерс.

У петак, 12. априла, у поноћ Велика Британија ће напустити ЕУ - осим ако на самиту вечерас европски лидери прихвате захтев за одлагање. 

Да би то учинили, очекују јасан план како ће одлагање бити искоришћено – нешто што премијерка Меј до сада није успела да пружи.

Доналд Туск је предложио флексибилно одлагање на годину дана, с тим да Британија може да изађе и раније ако усвоји споразум.

"Затражила сам одлагање до 30. јуна. Али било који рок да је у питању, важно је да напустимо ЕУ када омогућимо ратификовање споразума, који ће нам омогућити да изађемо из Уније на уређен начин", рекла је Мејова.

Право вета има свака држава чланица 

Сваки од 27 лидера ЕУ који се састају вечерас има могућност вета на захтев Велике Британије о одлагању, али се не очекује да ће било ко преузети одговорност за хаотични излазак без споразума до којег би дошло већ у петак.

Неки лидери желе чвршће гаранције да Британија након одлагања неће блокирати рад ЕУ зарад уступака око Брегзита. Француски председник Емануел Макрон упозорио је да неће прихватити дуже одлагање без плана.

"За мене још ништа није решено, поготово не када је реч о дужем одлагању Брегзита. Пред нама је посао обнове Европе и не желим да нас Брегзит у томе угрози", навео је Макрон.

Немачка канцеларка Ангела Меркел очекује једногласан договор Уније о захтеву за одлагање Брегзита. "Важна је и функционалност институција Уније – и порука да је, у случају одлагања Брегзита – Британија спремна за европске изборе", истакла је Меркелова.

Земље које би највише биле погођене Брегзитом без споразума одржале су засебан припремни састанак са случај да дође до таквог сценарија у петак.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи