Осуђени лидери протеста у Хонгонгу

Суд у Хонгконгу прогласио је лидере протеста из 2014. године кривим по оптужници која их терети за узнемиравање јавности. Међу деветорицом осуђених су и професор права, двојица посланика, некадашњи студентски активиста и један пензионисани пастор. Сви осуђени могли би да добију вишегодишње затворске казне. Критичари власти у Пекингу упозоравају да Кина све више ограничава слободе у граду који је под њено окриље враћен 1997. године.

Тројица оптужених, које сматрају "коловођама" протеста који је трајао 79 дана – Бени Тај (54), Чан Киман (60) и пензионисани пастор Чу Јиуминг (75) – осуђени су за "удруживање ради узнемиравања јавности". Поред тога, Тај и Чан су проглашени кривима и за "подстицање на узнемиравање јавности".

Сва тројица изјаснила су се да нису криви за дела за која их оптужница терети, а могла би да им буде изречена казна и до седам година затвора.

Тај је у изјави за Ројтерс по изрицању пресуде рекао да ће наставити борбу за успостављање "пуне демократије" у Хонгконгу.

"Одлучили смо се на грађанску непослушност због тога што желимо правду за становнике Хонгконга", истакао је Тај.

У образложењу пресуде, судија Џони Чан је навео да је концепт грађанске непослушности "признат у Хонгконгу", али да он не може послужити као одбрана у кривичном процесу.

"Кривично дело 'удруживање ради узнемиравања јавности' нема нежељени ефекат ограничавања или сузбијања грађанске непослушности у повоју, нити сузбијања људских права, како су то оптужени тврдили", наводи се у образложењу пресуде.

Критичари упозоравају да Кина, откако су јој Британци вратили Хонгконг, избегава да примени договорено – да одржи висок степен аутономије и слобода у том граду, односно да поштује принцип "једна земља, два система".

Готово пет година после протеста, активисти за заштиту демократије, дипломате и утицајни бизнисмени и даље изражавају забринутост због све већег притиска власти у Пекингу, којим се ограничавају слободе у Хонгконгу.

Поред тројице наведених, осуђени су и посланици Тања Чан и Шју Качун, некадашњи студентски лидери Ејсон Чанг и Томи Чонг, активиста Рафаел Вонг, као и ветерана борбе за демократију Ли Вингтат.

Казне ће бити изречене накнадно.

Последњих месеци 2014. године, стотине хиљада грађана протестовало je блокирајући пословну четврт у Хонгконгу, тражећи право да на слободним изборима бирају председника хонгконшке владе, без уплитања Пекинга.

Полиција је, после 79 дана, успела да разбије демонстрације и "рашчисти" улице.

Захтеви демонстраната до данас нису испуњени.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво