Спектакл демократије – почињу највећи избори на свету!

За оно што се у Србији обави за један дан, у Индији је потребно 39 дана, јер право гласа има приближно 900 милиона бирача. То је за 84,3 милиона гласача више него 2014, што чини ове изборе највећим на свету икада одржаним.

Боливуд, Мала невеста, Салман Ружди, Таџ Махал, 900 милиона бирача. Индија. У својеврсном спектаклу демократије, 8.000 Индијаца се нада да ће заузети место у Лок саби, доњем дому парламента.

Оно што су код Американаца Републиканска и Демократска партија, а код Британаца Конзервативна и Лабуристичка странка, то су код Индијаца Баратија џаната партија (БЏП, Индијска народна партија) и Индијски национални конгрес. Њихови лидери су Нарендра Моди, актуелни премијер, и Рахул Ганди, син Соње и Раџива Гандија.

Спољнополитички коментатор Политике Милан Мишић је у два наврата био дописник из Њу Делхија. За РТС објашњава политичке разлике између ове две партије.

"Основна идеолошка подела између две највеће партије на политичкој сцени Индије је у томе што је Баратија џаната партија идеолошки десничарска, у основи њеног програма је хинду национализам (по некима и шовинизам), док је Индијски национални конгрес нека врста 'кишобран партије' која окупља широки политички спектар", објашњава Мишић.

БЏП окупља око 20 партија, док Конгрес, под именом Уједињена прогресивна алијанса, окупља 25 партија. 

Нова дилема – да ли је Индија "хинду нација"?

И док постоји национални консензус око тога да је Индија вишепартијска демократија по узору на британску, не постоји сагласност око тога да је Индија "хинду нација".

Хиндуизам као религију практикује 80 одсто становника, али једна од њених карактеристика је, ипак, плурализам, како етнички, тако и верски.

У том погледу БЏП се залаже за неговање "хинду културе" и доминације.

"То је у минулих пет година подразумевало и неку врсту хинду екстремизма што се видело у насиљу, па и линчовањима муслимана, највеће мањине, има их око 200 милиона, осумњичених да су заклали неку краву и тиме прекршили један од главних табуа хиндуизма", навео је Мишић.

Забележено је и пренебрегавање улоге муслиманских владара у националној историји, па и деградирање националних споменика из епоха муслиманских владара, као што је Таџ Махал – споменик и светске културне баштине.

С друге стране, истиче Мишић, Конгрес инсистира на законској заштити права етничких и верских мањина и наставку политике њихове "позитивне дискриминације", гарантовању одређеног процента њиховог учешћа у државним службама, приликом уписа на факултете и слично.

Живот у беди

Индија је најбрже растућа економија, и шеста економија на свету. Њен БДП износи 2,7 билиона (хиљаду милијарди) долара. Ипак, када је у питању номинални БДП по глави становника, Индија се налази на 145. месту од 192 земље, за које постоје подаци.

Стога је и главна предизборна тема – како смањити сиромаштво. Процене су да у апсолутној беди данас живи нешто више од десет одсто становништва, што је око 140 милиона људи.

У том погледу БЏП обећава наставак политике економске либерализације, док је приоритет Конгреса одржавање фискалне стабилности.

"БЏП обећава да ће за следећих пет година број оних који живе испод 'линије сиромаштва' – за оне који живе у сеоским подручјима она је дефинисана приходима од 32 рупије (50 динара дневно) или 47 рупија (71 динар) за оне који живе у градовима – смањити на једноцифрени проценат", истиче Мишић.

Конгрес је у том погледу конкретнији.

"Најављује да ће, дође ли на власт, беду искоренити до 2030, а свим сиромасима одмах из буџета обезбеђивати државну помоћ од 6.000 рупија (9.000 динара) месечно", наводи Мишић.

Моди против Рахула Гандија

Вегетаријанац и радохоличар – шездесетосмогодишњи Нарендра Моди је 14. премијер Индије.

Избори 2014. године су за њега били и први национални избори на којима је учествовао и успео је да са својом БЏП оствари апсолутну већину.

"Главни је заговорник 'хиндуизације' Индије. Сврставaју га, иначе, у значајне популистичке лидере данашње политике", наводи Мишић. 

Четрдесетосмогодишњи Рахул Ганди је припадник индијске политичке династије Нехру-Ганди. Место председника Конгреса наследио је од своје мајке, Соње Ганди.

Доживео је дебакл на изборима 2014. године – Конгрес је тада освојио свега 44 места у Лок саби (2009. је освојио 206 места).

"За ове изборе, очекује се успон Конгреса: генерална прогноза је да ће БЏП проћи лошије него 2014, а Конгрес знатно боље, али да ниједна неће сама извојевати већину", закључио је Мишић.

Прогнозе ће бити потврђене или оповргнуте 23. маја.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво