Ердоган тражи ново бројање гласова након пораза у Истанбулу

Након што је после четврт века изгубила политичку контролу у Истанбулу, Партија правде и развоја (АКП) турског председника Реџепа Тајипа Ердогана захтева да се поново преброје гласови са локалних избора одржаних у недељу. Из те странке наводе да су неправилности и погрешно бројање процес који влада већ годинама чврсто контролише, преноси "Индепендент".

АКП тражи и поновно пребројавање неких четврти у главном граду Турске Анкари, у ком је, такође, изгубила, али са знатном разликом, пише британски лист.

Тај потез значи да АКП неће предати Истанбул без борбе.

Ердоган, родом из градске четврти Касимпаса, више пута је приметио да је Истанбул кључ за контролу Турске.

Град од 15 милиона људи извор је великих уговора о некретнинама и развојних пројеката који су представљали животну снагу Ердоганове националне политичке машинерије.

Странка, међутим, жели да покаже и политичкој бази разочараној недељним изборним губицима да чини све што је у њеној моћи да задржи власт, чак и да на крају попусти.

"На крају дана, службеник за надзор ће објавити званичне резултате", изјавио је Серкан Демиртас, шеф бироа Анкаре за Хуријет.

Сталожени кандидат за градоначелника Истанбула, Екрем Имамоглу из секуларно-националистичке и лево-оријентисане Републиканске народне партије, изненадио је политички свет у Турској, поразивши свог добро финансираног ривала из АКП-а за 25.000 гласова, од укупно осам милиона.

Републиканска народна партија начинила је и друге изненађујуће продоре, иако је АКП добила највише гласова и остала најважнија политичка организација у земљи.

Ердоган је на Твитеру у помирљивом тону рекао да на овим изборима нема губитника.

Како је истакао, победник је свако ко је гласао, било да су гласали за АКП или не.

"Наставићемо да успостављамо мостове љубави са нашим људима свесни поруке на гласачким листићима", рекао је Ердоган.

Битка за Истанбул 

Ипак, присталице АКП-а појачале су реторику наводећи да је на изборима у Истанбулу било варања.

Власти су у Истанбулу почеле да постављају билборде на којима су Ердоган и кандидат за градоначелника АКП-а Бинали Jилдирим, бивши премијер и председник парламента, захваљујући Истанбулу на подршци.

Званичници АКП-а, укључујући Јилдирима, тврде да број неважећих гласова премашује број гласова са којима је победила опозиција.

Током сталног појављивања у медијима, званичници АКП-а наводе неправилности, грешке, неслагања и погрешне наводе.

"Открили смо намештање и неправилности које крше законодавство и поштену изборну средину од почетка гласања", рекао је Сеночак.

Портпарол АКП-а Омер Целик обећао је да ће поштовати резултате без обзира на исход, јер је то избор народа.

Сумња у Врховно изборно веће 

Многи чланови опозиције сумњају да ће Врховно изборно веће одговорити на оптужбе и надгледати било какво поновно пребројавање гласова. У прошлости та институција је одбацивала захтеве за поновно пребројавање и игнорисала наводе о неправилностима које су подносиле опозиционе странке.

Критичари владе оптужили су АКП за непоштено пребацивање контроле над Анкаром од првопласираног Мансура Јаваса на изборима 2014. године.

Покушај да се сличан сценарио примени против Имамоглуа у важној трци за Истанбул, могао би да изазове протесте и насиље што би додатно уназадило односе Турске са Западом.

"Да сам изгубио ове изборе, честитао бих свом супарнику. Сигурни смо, јер смо у праву. Политичка идеологија неће владати логиком", истакао је Имамоглу.

Иако резултати нису званично потврђени, и Имамоглу и новоизабрани градоначелник Анкаре Јавас, такође из Републиканскe народнe партијe, променили су своје биографије на Твитеру представљајући се као градоначелници.

У другим деловима земље опозициона националистичка Добра странка (Iyi) оспорила је резултате избора у Усаку, граду у западној Турској, који је АКП победила са само неколико стотина гласова.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара