Меј: Тражићу од ЕУ продужетак преговора о Брегзиту

Британска премијерка Тереза Меј изјавила је да ће поново тражити од Европске уније да продужи период за преговоре о Брегзиту и да ће покушати да са лидером опозиционих лабуриста Џеремијем Корбином прекине "застој" у којем се нашао тај процес у парламенту.

Тереза Меј је навела да је Британији потребно да се продужи период за активирање члана 50 Лисабонског уговора, који се односи на повлачење из Уније на што краћи могући временски период, како би се избегао излазак земље из блока без договора.

"И морамо да будемо јасни шта је циљ такавог продужетка, да осигурамо да изађемо правовремено и уредно", навела је британска премијерка.

Додала је да "данас предузима акцију" како би окончала ћорсокак у који је запао Брегзит. 

"Нудим да седнем са лидером опозиције како бисмо покушали да се споразумемо око плана, којег бисмо се обоје држали како бисмо Европску унију напустили са споразумом. Сваки наш план мора да буде у сагласју са постојећим Споразумом. Он је већ испреговаран са 27 земаља чланица и Европска унија понавља да он не може поново да буде отворен за преговоре. Морамо да се фокусирамо на будуће односе са Европском унијом", поручила је Мејова.

Превод ових речи са друге стране Ла Манша је да ће Лондон напустити Унију без споразума и то кривицом Лондона.

"Наш приоритет је ефикасно фукционисање Европске уније и заједничког тржишта. ЕУ не може довека да буде талац расплета политичке кризе у Британији", истакао је француски председник Емануел Макрон.

Даблин упозорава – без споразума, мировни процес у Северној Ирској виси о концу.

"Нема алтернативе привременом договору о отворености ирске границе. Нема ничег бољег од постојећег споразума", наводи ирски премијер Лио Вардакар.

Сат откуцава. Уколико Тереза Меј на самит Европске уније не буде дошла са конкретним планом, даљег продужења рокова неће бити. У том случају, Британија ће престати да буде део Европске уније у поноћ 12. априла.

Уколико до неког договора са опозицијом дође, тај рок биће продужен до поноћи 22. маја. У међувремену, Тереза Меј ове недеље намерава да пред посланике и по четврти пут стави исти споразум. Гласачки маратон у Вестминстеру се наставља, па ко први попусти. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се