Анкара и Истанбул се отргли Ердогану

Странка турског председника Реџепа Тајипа Ердогана изгубила је на локалним изборима контролу над највећим градовима у Турској. Кандидати АКП поражени су у Анкари, Измиру, Анталији, Адани и Мерсину. Опозиција такође води у трци за градоначелника Истанбула, саопштила је изборна комисија.

Странка турског председника Реџепа Тајипа Ердогана изгубила је, на локалним изборима, контролу над главним градом Анкаром после 25 година на власти.

Кандидати главне турске опозиционе Републиканске народне партије градоначелнике су добили у туристичким центрима Измиру и Анталији, као и у Адани, Хатају и Мерсину.

"Верујем да је једини разлог што смо изгубили у неким градовима то што нисмо били довољно отворени за наш народ и нисмо освојили њихова срца. Када изборна комисија објави званичне резултате, ако будемо имали приговоре, жалићемо се где год је то потребно," изјавио је председник Турске Реџеп Тајип Ердоган. 

Опозиција такође води у трци за градоначелника Истанбула, саопштила је изборна комисија. 

Кандидат главне турске опозиционе Републиканске народне партије Екрем Имамоглу има 4.159.650 освојених гласова док Бинали Илдирим из АКП-а има 4.131.761 глас.

У Истанбулу се чекају резултати из свега 84 гласачке кутије које још нису обрађене због приговора.

Раније су оба ривала тврдила да су добила изборну трку за градоначелника Истанбула.

Имамоглу је изјавио да прикупљено 99,74 одсто гласова док се резултати чекају из свега 82 гласачке кутије. Имамоглу је такође обећао да ће служити свим 16 милиона Истанбулаца једнако, без дискриминације.

Јилдирим је, међутим, новинарима рекао да неважећи гласови десет пута премашују разлику гласова и да његов ривал тренутно има 25.000 гласова више.

"Постоји 31.136 гласачких кутија. Ако се један глас унесе погрешно у сваку гласачку кутију, то је 31.136 гласова, што је више од разлике," нагласио је Јилдирим.

Он се захвалио свим грађанима Истанбула и нагласио да ће изборна комисија Турске имати коначну реч.

АКП улаже приговор на резултате у Анкари

Кандидат турске владајуће Партије правде и развоја у Анкари изјавио је да су постојале веома "јасне неправилности" на стотинама кутија са изборним листићима, након што је опозициони ривал осигурао победу на локалним изборима у том граду.

Мехмет Озхасеки, кандидат АКП, нагласио је да је разлог зашто је његова партија уложила приговор "одржање правде", а не менталитет "ми морамо победити", преноси Ројтерс.

Изборна драма оборила је вредност лире у односу на долар. Аналтичари оцењују да су управо због економског пада и валутне кризе бирачи желели да казне Ердогана.

Због лоших резултата у великим градовима извори блиски владајућој партији не искључују могућност реконструкције владе.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво