Убица Политковске у Европи

Убица руске новинарке Ане Политковске крије се у једној од западноевропских земаља. Подигнуте су три оптужнице.

"Према подацима којима располажемо, убица се скрива у Западној Европи, чак знамо земљу у којој се он налази", рекао је председник Истражног комитета при Главном тужилаштву Русије Александар Бастрикин у Санкт-Петербургу на руско-немачком скупу посвећеном истрагама убистава.

Истрага о убиству Политковске 7. октобра 2006. године у згради у Москви у којој је становала, завршена је 18. јуна и подигнуте су три оптужнице.

Осумњичени за убиство, Рустам Махмудов (34), на потерници је већ дуже од 10 година, пошто је против њега подигнута оптужница за отмицу.

У том предмету оптужени су Сергеј Хаџикурбанов и браћа Рустама Махмудова из Чеченије, Џабраил и Ибрахим.

Руски медији писали су током истраге да се бивши службеник московске Управе за борбу против организованог криминала Хаџикурбанов сумњичи да је повезао убице са безбедносним структурама које су откриле адресу и учествовале у праћењу Политковске.

Током истраге били су ухапшени браћа Махмудов - Тамерлан, Ибрахим и Џабраил, који је, према налазима тужилаштва, на дан убиства Политковске возио аутомобил који је пратио новинарку.

Против ухапшеног сарадника специјалних служби Павела Рјагузова подигнута је оптужница за дело које је раније извршио са Хаџикурбановом, за прекорачење овлашћења и изнуду.

За њега је у истрази навођено да је предао је адресу Политковске Шамиљу Бурајеву, бившем председнику Ачхој-Мартановске области у Чеченији, који је адресу дао убицама.

Међутим, истрага није утврдила повезаност Бурјаева, да је он пуштен и да се, као доступан истрази, налази у Чеченији.

Главни тужилац Русије Јуриј Чајка је 27. августа прошле године саопштио да је Политковску убила организована криминална група - припадници кавкаског тзв. Алазанског криминалног клана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво