Шта Голанска висораван значи за Блиски исток

Питање статуса Голанске висоравни у центар међународне јавности ставио је амерички председник Доналд Трамп. Он предлаже да овај део на Блиском истоку припадне Израелу, али је наишао на негативну реакцију.

Голанска висораван је простор на граници између Израела, Либана, Јордана и Сирије и од стратешког је значаја, због одржавања воденог басена у региону.

Виши делови су покривени снегом, који се у пролеће отапа и слива у реку Јордан, одакле се водом снабдева Израел, и то са 15 одсто од укупних потреба за водом.

Последњих деценија, на Голанској висоравни је било мирно, а инциденти нису уплашили становништво.

Голанска висораван је стратешка тачка коју је Израел заузео 1967. и 1981. анектирао, мада међународна заједница то никада није признала.

Тада је Савет безбедности Уједињених нација једногласно усвојио резолуцију у којој је утврђено да "одлука Израела да успоставља своје законе, јурисдикцију и управу на окупираној сиријској Голанској висоравни није важећа и нема међународну правну снагу".

Сирија и Израел су технички још у рату.

Мировна мисија Уједињених нација надгледа ову област чији се узани копнени појас простире на 70 километара од планине Хермон на либанској граници, до реке Јармук на граници са Јорданом.

Амерички председник Доналд Трамп изјавио да је време да његова земља Голанску висораван призна као део Израела.

Европска унија и бројне блискоисточне земље то не признају, а из Уједињених нација поручују да статус Голанске висоравни остаје непромењен.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво