ЕП одобрио реформе ауторских права на интернету

Европски парламент одобрио је закон о реформи ауторских права чији је циљ да креативним писцима и уметницима пружи бољу заштиту својих права и прихода. Међутим, критичари страхују за слободу говора.

Европски парламент усвојио је прелиминарну споразум о измени правила о ауторским правима старим 20 година, који ће натерати компаније попут "Гугла" да плате издавачима и уметницима што користе њихов рад онлајн. 

После трогодишњег процеса за предлог закона у Европском парламенту гласало је 348 наспрам 274 посланика, док је њих 36 било уздржано.

Међутим, предлог закона, који тек треба да одобре 28 држава чланица, наишао је на критике јер се њиме, како се тврди, гуши слобода и креативност на интернету.

АП наводи да је најконтроверзнији део предлога онај који захтева да компаније, као што су Јутјуб и Фејсбук, преузму одговорност за садржај заштићен ауторским правима, који се објављује на њиховим платформама.

Противници тврде да ће то ограничити слободу говора, угрозити креативност на интернету и приморати сајтове да инсталирају филтере.

Убрзо по усвајању уредбе, огласила се компанија "Гугл", која је навела да ће реформе ауторских права Европске уније проузроковати "праву несигурност" и нанети штету креативним и дигиталним економијама Уније.

Европска комисија почела је овај процес пре две године у покушају да се заштити европско културно наслеђе и осигура да издавачи, емитери и уметници приме правичну накнаду од великих онлајн компанија, додаје Ројтерс.

Више десетина хиљада људи марширало је током викенда градовима широм Немачке у знак протеста против планираних реформи аутоских права, страхујући да ће оне довести до цензуре на интернету.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво