Састанак великих у Паризу, шта је бољка трговине између Кине и ЕУ

Трговина и економске везе биле су главне теме у Паризу, где је одржан састанак кинеског председника Сија Ђинпинга, француског Емануела Макрона, немачке канцеларке Ангеле Меркел и председника ЕК Жан Клода Јункера.

Емануел Макрон је истакао да жели да изгради праведнији, уравнотеженији мултилатерални трговински оквир са Кином.

"Морамо кроз акције показати да сарадња доноси више од конфронтације и да ћемо више добити кроз отвореност него кроз затварање врата", рекао је Макрон.

Француски лидер је настојао да створи уједињени фронт Европе који би се суочио се с кинеским напретком у трговини и технологији и подстакне уравнотеженији однос са Пекингом. Он је позвао на партнерство с Кином на темељу поверења, преноси Ројтерс.

"Међу нама постоје неслагања, очигледно у историји човечанства моћ не иде без ривалства, нико од нас није наиван", рекао је Макрон, додајући да ЕУ поштује Кину и одлучна је да води дијалог и оствари сарадњу.

Си је покушао да увери Макрона да је сарадња главни ток у кинеско-европским односима, чак и ако су две стране имале разлике и постојала је конкуренција између њих.

"Сарадња је већа од надметања. Треба да повећамо позитивну енергију, радимо раме уз раме и помажемо једни другима, и не треба увек да бринемо и осврћемо се иза себе са сумњом, већ да се крећемо напред", рекао је Си.

Ангела Меркел је рекла да Европа жели да игра активну улогу у кинеској иницијативи "Један појас, један пут", али да она мора водити ка већем реципроцитету у трговини, са чиме се сложио и председник Европске комисије Жан Клод Јункер, који је поновио захтев да европске компаније имају већи приступ кинеском тржишту.

Рекао је да би "европске компаније могле да имају исти степен приступа кинеском тржишту, као што кинеске компаније имајуу Европи".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара