Кинески змај сеје страх по Европи

Важан састанак биће одржан у Паризу – кинески председник Си Ђинпинг, француски Емануел Макрон, немачка канцеларка Ангела Меркел и председник ЕК Жан Клод Јунер за једним столом. Разговараће се о односима Уније и Кине, пре свега у трговини, али и о климатским променама, економским везама. Док Кинези улажу по Европи, челници најјачих европских држава траже свој простор за инвестиције на кинеском тлу. Преко Атлантика САД зазиру од моћи азијског џина.

Слободан Зечевић са Института за европске студије објашњава да Кина жели да буде сила 21. века, тј. да до 2050. постане економски доминантна.

Посебно јак немир изазвала је Сијева посета Италији током које је ова земља постала прва у Европи која је подржала пројекат "Један појас - један пут".

Зечевић наводи да је у Италији велика криза а званичници покушавају да пронађу нове инвеститоре. У тој ситуацији појавила се Кина која има вишак новца који жели да уложи.

"Они би инвестирали у Трст и Ђенову, желе да улажу у инфраструктуру како би убрзали доток кинеске робе у Европу пошто им се затвара тржиште у САД", напомиње Зечевић. 

Коментаришући изјаву Џона Болтон да Италија даје легитимитет кинеском предаторском приступу инвестирања, Зечевић каже да САД зазиру од економске кинеске доминације.

"Они нападају 'Хуавеј'. Треба имати у виду да у Кини имате више од милијарду људи са телефонима. Кинези су развили 5Г технологију, а то је важно у обавештајном сектору јер контролишете где људи шаљу поруке, како комуницирају. Кинези могу да имају стратешку предност, па САД због тога зазиру", напомиње Зечевић.

Кинези имају отворен приступ европском тржишту, док Европљани у Кини немају. Према Зечевићевим речима, Кина даје предност својим фирмама у јавним набавкама. У области медија и технологије такође.

Због тога Зечевић очекује да се европски лидери сагласе и траже реципроцитет у одређеним секторима, о чему ће се разговарати на данашњем састанку.

Позиција Србије у тој ситуацији је јасна – Кина нас сматра политички блиском и пријатељском земљом, каже Зечевић. 

"Инвестирали су до 2018. године око пет милијарди. Највише у путеве, мостове, Железару, РТБ Бор који је инвестиција од две милијарде евра. Инвестираће у индустријске паркове у Србији. Кина је за нас значајан инвеститор. Мислим да нас неће заборавити, имају свој интерес у Србији", истиче Зечевић.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво