Жена која је скривала Сноудена добила азил

Филипинка Ванеса Родел добила је азил у Канади, саопштило је удружење за права избеглица. Роделова је помогла америчком узбуњивачу Едварду Сноудену да се сакрије у Хонгконгу, након што је објавио глобални програм америчког надзора.

Ванеса Родел и њена седмогодишња ћерка стигле су у понедељак увече у Торонто редовном линијом из Хонгконга, преноси британски Гардијан. Азил им је одобрен у јануару, али је то чувано као тајна из безбедносних разлога.

Она је једна од особа које су скривале Сноудена, бившег припадника ЦИА и Националне безбедносне агенције (НСА). Tоком 2013. године боравио је у њеном стану у Хонгконгу, бежећи од америчких власти.

Још пет особа које су помагале Сноудену затражило је азил, али га још нису добиле.

Канадски премијер Џастин Тридо и канадско Министарство за имиграцију одбили су да прокоментаришу случај.

Радио Канада је пренела да је Роделова била под притиском власти у Хонгконгу и да су јој претили депортацијом на Филипине.

Едвард Сноуден је објавио поверљива документа о томе како је НСА у сарадњи са Аустралијом, Великом Британијом и Канадом надзирала комуникације на светском нивоу.

Америчке власти оптужиле су га 2013. године за шпијунажу и одавање државних тајни. У августу исте године одобрен му је азил у Русији, где и данас живи.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи