Трамп: Срамота што сам морао да прођем кроз истрагу

После 22 месеца рада и више од 500 саслушаних сведока, специјални истражитељ Роберт Малер закључио је да ни Доналд Трамп нити било ко из његовог окружења није сарађивао са Русијом у председничкој кампањи у циљу утицаја на резултате избора. Трамп истиче да другачији епилог није ни очекивао, и да очекује да неко размотри и другу страну. Демократе траже објављивање потпуног извештаја и наглашавају да прича још није окончана.

У сажетом прегледу резултата Малерове истраге, државни тужилац Вилијам Бар указује да истражитељ није пронашао доказе да је било ко у Трамповој кампањи био у дослуху или у координацији са руском владом.

Међутим, када је реч о ометању спровођења правде од стране председника Трампа, у извештају се специфично не наводи да је он починио кривично дело, али се такође ни не ослобађа одговорности.

Та одлука остављена је секретару Бару који је са својим сарадницима закључио да понуђени докази не оправдавају подизање оптужнице за опструкцију правде против Трампа.

Амерички председник не крије задовољство резултатима истраге.

"Није било тајних договора са Русијом. Није било опструкције нити било чега другог. Ово је потпуно ослобађање од одговорности. Срамота је што је наша земља морала да прође кроз ово. Срамота је што је ваш председник морао да прође кроз ово чак и пре него што је изабран. Надам да ће неко размотрити и другу страну", рекао је Трамп.

Демократе траже даљу истрагу 

Истовремено, председавајући Одбора за правосуђе Представничког дома Конгреса, демократа Џеролд Недлер сматра да председник Трамп није потпуно ослобођен од одговорности и тражи од Бара што скорије објављивање целокупног извештаја.

"Његови закључци отварају више питања него што дају одговора, с обзиром на то да је Малер открио доказе који, како је сам рекао, не ослобађају председника одговорности. Настављамо даље, наставићемо истрагу о ометању правде, злоупотреби положаја и корупцији, како бисмо заштитили закон, што је наш посао", рекао је Недлер.

У првим анализама указује се да су делимични резултати истраге који су синоћ објављени велика победа за председника Трампа, али се и упозорава на чињеницу да Малер није у потпуности ослободио одговорности Трампа, што демократама у Представничком дому даје довољно аргумената да чак и снажније него до сада захтевају детаљну истрагу ометања правде и злоупотребе положаја.

Званична Москва још није реаговала на извештај Роберта Малера пошто, како је то за агенцију Ројтерс изјавио портпарол Кремља Дмитриј Песков, још нису упознати са његовим садржајем.

Председник Трамп се суочава са још једном битком, овога пута у Окружном суду у Њујорку, где тужиоци испитују пословање његове компаније, чланове најближе породице и плаћање пореза.

Ипак, једно је сасвим сигурно, Доналд Трамп данас улази у трку за други председнички мандат много сигурнији него јуче, а пред демократама је тежак задатак да пронађу кандидата који је у стању да му се супротстави.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво