Малерова истрага: Трампов штаб није сарађивао са Русима

Сумирајући налазе двогодишње истраге специјалног тужиоца Роберта Малера о наводној умешанасти Русије у америчке председничке изборе 2016., државни тужилац САД Вилијам Бар је истакао је штаб Доналда Трампа није сарађивао са Москвом. Трамп: Потпуно ослобођен. Демократе најављују да ће позвати Бара да сведочи у Конгресу.

У писму државног тужиоца САД Вилијама Бара, које је упутио америчком Конгресу сумирају се налази Малеровог коначног извештаја.

У току двогодишње истраге специјалног тужиоца Роберта Малера о могућем руском мешању у америчке председничке изборе 2016. године издато је више од 2.800 судских налога за сведочење и спроведено готово 500 претреса. 

Како се прецизира, Малер је радио заједно са 19 правника, којима је помагало 40 аналитичара, агената и чланова осталог особља америчког Федералног истражног бироа (ФБИ).

Налази указују да је у току истраге интервјуисано око 500 сведока.

Бар је, у истом писму Конгресу, написаном на четири странице, истакао да изборни штаб председника Доналда Трампа није сарађивао са Русима током кампање 2016. године.

Поред тога, додаје Бар, Малерова истрага "није довољна да би се установила" опструкција правде од стране председника САД, па је Малер то препустио Министарству правде.

У међувремену, након објаве Баровог писма, Трамп је на Твитеру истакао да је "потпуно ослобођен".

"Није био дослуха (са Русијом). Није било опструисања (правде). Потпуно и тотално ослобађање. Нека Америка буде велика", поручио је Трамп на тој друштвеној мрежи.

Бела кућа реаговала је у сличном маниру.

Секретар за штампу Беле куће саопштила је да Малер није нашао никаве доказе о сарадњи људи из Трампове кампање са Русима, нити да је Трамп током истраге опструисао правду.

Огласио се и Трампов лични адвокат, Руди Ђулијани, који је поручио да су налази "бољи него што је очекивао", преноси Ројтерс.

Председавајући Правосудног одбора Представничког дома Конгреса, демократа Џеролд Надлер поручио је, међутим, на Твитеру да ће позвати Бара да сведочи "због веома озбиљних недоследности у коначном доношењу одлука" у Министарству правде САД, преноси АП.

Надлер сматра да налази "јасно и експлицитно не ослобођају" Трампа оптужби за опструкцију правде.

Према његовим речима, америчка влада мораће да докаже да Трамп није покушао да опструише правду.

Са друге стране, председавајући Правосудног одбора Сената, републиканац Линдзи Грејам изјавио је да је објавом налаза из Малеровог извештаја "облак који се надвио над председником Трампом коначно уклоњен".

Трамп је од самог почетка одбацивао било какву повезаност људи из његове председничке кампање са Русијом, оцењујући да и сама истрага представља "лов на вештице".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво