Руска мисија при НАТО-у: Нису извукли поуке из бомбардовања СРЈ

Стална мисија Русије при НАТО-у је саопштила да западне државе нису извукле поуке из трагедије од пре 20 година, када је НАТО бомбардовао тадашњу Савезну Републику Југославију.

Двадесет четвртог марта 1999. године преовладало је искушење да се брзом војном интервенцијом, а не дипломатским напорима реше "осетљиви међуетнички и међурелигијски проблеми у Југославији", чиме се заобишло међународно право, преноси Тас.

"Затим су, као резултат бомбардовања и ракетних напада, уништени кључни објекти цивилне инфраструктуре, а цивили су постали колатерална штета. Напад на кинеску амбасаду се не може ни објаснити", наводи се у саопштењу.

Руска мисија наглашава да је данас, уз проблем признавања Косова, остао и потенцијални сукоб у региону, као и да потези у Ираку и Либији показују да лекције ових драматичних дешавања на Балкану нису узете у обзир.

Стални представник Русије при Европској унији Владимир Чижов рекао је да је "НАТО покренуо рат у (Савезној Републици) Југославији 24. марта 1999. без подршке Савета безбедности УН, а на основу намештеног инцидента у селу Рачак, који су међународни медији описали као масовно убиство Албанаца које је починила српска војска".

"То је била чиста провокација, која је искоришћена као изговор за почетак бомбардовања", рекао је Чижов за Тас.

Он је рекао да су "тела бораца ОВК, који су преминули раније, преобучена да изгледају као цивили, а резултати међународних форензичких испитивања сакривени су од шире јавности".

Према подацима које је објавила организација "Хјуман рајтс воч", у бомбардовању које је трајало 78 дана погинуло је око 500 цивила и око 1.000 војника, док је према подацима из Србије страдало више од 2.000 цивила, неколико стотина се воде као нестали, док је страдало и око 1.000 војника.

Агенција подсећа да је приликом бомбардовања скоро у потпуности уништена индустријска инфраструктура, као и више од 1.500 насеља, 60 мостова, а оштећено је 30 одсто школа и 100 споменика.

Материјална штета се процењује на између 30 и 100 милијарди долара, а поједини објекти до данас никада нису реконструисани, пише Тас.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво