Руска мисија при НАТО-у: Нису извукли поуке из бомбардовања СРЈ

Стална мисија Русије при НАТО-у је саопштила да западне државе нису извукле поуке из трагедије од пре 20 година, када је НАТО бомбардовао тадашњу Савезну Републику Југославију.

Двадесет четвртог марта 1999. године преовладало је искушење да се брзом војном интервенцијом, а не дипломатским напорима реше "осетљиви међуетнички и међурелигијски проблеми у Југославији", чиме се заобишло међународно право, преноси Тас.

"Затим су, као резултат бомбардовања и ракетних напада, уништени кључни објекти цивилне инфраструктуре, а цивили су постали колатерална штета. Напад на кинеску амбасаду се не може ни објаснити", наводи се у саопштењу.

Руска мисија наглашава да је данас, уз проблем признавања Косова, остао и потенцијални сукоб у региону, као и да потези у Ираку и Либији показују да лекције ових драматичних дешавања на Балкану нису узете у обзир.

Стални представник Русије при Европској унији Владимир Чижов рекао је да је "НАТО покренуо рат у (Савезној Републици) Југославији 24. марта 1999. без подршке Савета безбедности УН, а на основу намештеног инцидента у селу Рачак, који су међународни медији описали као масовно убиство Албанаца које је починила српска војска".

"То је била чиста провокација, која је искоришћена као изговор за почетак бомбардовања", рекао је Чижов за Тас.

Он је рекао да су "тела бораца ОВК, који су преминули раније, преобучена да изгледају као цивили, а резултати међународних форензичких испитивања сакривени су од шире јавности".

Према подацима које је објавила организација "Хјуман рајтс воч", у бомбардовању које је трајало 78 дана погинуло је око 500 цивила и око 1.000 војника, док је према подацима из Србије страдало више од 2.000 цивила, неколико стотина се воде као нестали, док је страдало и око 1.000 војника.

Агенција подсећа да је приликом бомбардовања скоро у потпуности уништена индустријска инфраструктура, као и више од 1.500 насеља, 60 мостова, а оштећено је 30 одсто школа и 100 споменика.

Материјална штета се процењује на између 30 и 100 милијарди долара, а поједини објекти до данас никада нису реконструисани, пише Тас.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(недеља, 24. мар 2019, 18:39) - anonymous [нерегистровани]

Pouke moze da izvuce samo ko nenamerno cini zlo

A onaj kome je zlo ime, prezime i zanimanje ce to ciniti dok ga neko ne unisti.

(недеља, 24. мар 2019, 14:40) - anonymous [нерегистровани]

RUSI

ne moze nama niko pomoc evo smo podeljeni sami izmedju sebe.

(недеља, 24. мар 2019, 14:14) - anonymous [нерегистровани]

Руска помоћ

Не будите незахвални што се руске помоћи тиче. Кад год су могли, помогли су нам. Много више него ико други. Ситуација 1999. године у њиховој земљи је била катастрофална. Нису имали никакве могућности да нам помогну нешто озбиљније.
Не заборавите аеродром Слатина.

(недеља, 24. мар 2019, 13:44) - R. Zivkovic.Rottredam [нерегистровани]

E

Braco Rusi da ste nam tada makar malo pomogli ne bi doslo do te velike tragedije ne samo o materijalnim dobrima vec ljudskim zrtvama.Da nakon 20 godina dizete glas osude, ali mi sada od toga nemamo nikakve vajde.

(недеља, 24. мар 2019, 13:25) - Воронцов [нерегистровани]

Какве ће поуке извући злочинцо ?

Злочинци уживају у злочинима и поуке би извукли тек када би били кажњени. Нико их није казнио, савести немају и једнако их није брига за жртвама ни за правом ни за правдом.