Преминуо агент Мосада који је ухапсио Ајхмана

Рафи Еитан, чувени агент израелског Мосада који је водио операцију хапшења једног од креатора Холокауста, фашисте Адолфа Ајхмана, умро је у суботу у 92. години.

Рафи Еитан је један од оснивача израелских обавештајних служби и један од најпознатијих њихових чланова у земљи и иностранству.

"Изгубили смо храброг борца чији ће допринос израелској безбедности проучавати генерације које долазе", рекао је председник Израела Рувен Ривлин. 

Ривлин је рекао да је Еитан преминуо након што је хоспитализован у Тел Авиву, преноси Ројтерс.

Еитан је играо значајну улогу у раним годинама Израелске обавештајне агенције.

Године 1960. био је задужен за Мосадову операцију која је водила хапшењу Ајхмана, вође Холокауста, који је живио у Аргентини под лажним идентитетом.

Хватање Ајхмана у Аргентини и његово пребацивање у Јерусалим на суђење 1960. године је најзначајнија Мосадова операција и једна је од одлучујућих епизода у историји Израела.

Ајхман је 1961. осуђен за ратне злочине и злочине против човечности и годину дана касније је обешен, што је једини пут када је у Изараелу примењена смртна казна.

Овај "архитекта Холокауста" побегао је из Немачке на крају Другог светског рата и живео је у Аргентини под именом Рикардо Клемент.

Еитан и његов седмочлани тим су отели Ајхмана у Буенос Аиресу на путу ка кући, утврдили идентитет помоћу ожиљака на рукама и стомаку, превезли га у сигурну кућу и одатле га пребацили у Израел.

Еитан је такође био укључен у планирање напада на ирачки нуклеарни реактор "Осирак" 1981. године. Био је и три године посланик у Кнесету, од 2006. године.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво