Избори на Тајланду, војна хунта држи све под контролом

Пет година откако је војна хунта заменила грађанску владу премијерке Јинглак Шинаватре, Тајланђани бирају 500 чланова доњег дома парламента, док 250 представника горњег дома бира војска. Они су ти који приликом избора премијера остварују одлучујући утицај. Због тога се предвиђа да ће генерал Прајут остати председник владе, чак и да његова Народна партија (Palang Pracharath) не освоји већину у доњем дому парламента, каже за РТС Стеван Рапаић, гостујући професор на Националном институту за развојну администрацију (НИДА универзитет) у Бангкоку, иначе научни сарадник Института за међународну политику и привреду у Београду.

Пред генералом је, међутим, тежак задатак, јер су његови највећи политички противници симпатизери Таксина Шинаватре и његове странке Пуеа Таи, која има значајну подршку у самом Бангкоку и на северу земље.

С друге стране, партија Напред у будућност представља право освежење на политичкој сцени Тајланда.

Њу предводи млади и амбициозни милијардер Танаторн Јуангрунгруангкит, који се залаже за демократизацију земље и има огромну подршку међу младима и високообразованим становништвом.

Традиционално, ту је и Демократка странка коју предводи бивши премијер Абхисит Веџаџива. Он се изјаснио да у борби против војне власти сарадња са Таксиновим присталицама није опција.

Истраживања јавног мњења показују да је тренутно најјача управо Пуеа Таи странка коју протежира Таксин Шинаватра и да би могла да освоји чак 220 места у доњем дому парламента, али за већину ће јој бити потребан коалициони партнер.

Мада анкете предвиђају и да би владајућа партија генерала Прајута освојила тек 80 посланичких места, Стеван Рапаић упозорава да ова партија контролише свих 250 посланика у горњем дому парламента, који одлучује о избору новог лидера.

Демократе би могле освојити највише 100 места у доњем дому парламента, јер се претпоставља да ће им нова странка Напред у будућност одузети значајан број гласача. 

"Да Бангкок тренутно није окићен рекламним паноима са лицима кандидата за парламент, не бисте могли ни претпоставити да се данас одржавају овако значајни избори за Тајланд. Атмосфера је мирна, што је и за очекивати, јер војска држи ствари под контролом, иако њено присуство на улици није видљиво", преноси утиске Стеван Рапаић.

Подсећа и да је излазак на изборе законска обавеза свих пунолетних грађана Тајланда, а с обзиром на то да их осам година у овој земљи није било, на биралишта излази први пут 7,5 милиона младих гласача.

У земљи хиљаду осмеха медијске слободе су ипак знатно ограничене, што је и основна замерка тренутној власти. Како каже Рапаић, генерал и премијер Прајут Чан-о-Ча се сваког петка у телевизијском преносу обраћа нацији, а опозиција и поред ретких телевизијских дебата, своје деловање првенствено усмерава на друштвене мреже и интернет, који још није цензурисан.

"Политички скупови на јавним местима су строго забрањени, под изговором да штете привреди Бангкока, која је високо зависна од туризма и ометају јавни ред и функционисање саобраћаја у граду. Морам признати да сам код својих студената и осталих грађана Бангкока углавном наилазио на одобравање ове политике забране јавних скупова", навео је Рапаић.

Државни удари постали правило тајландске политике

У земљи која је од 1932. године прошла кроз 19 покушаја или изведених удара, не постоји крајња супротстављеност власти и опозиције, односно странака грађанске опције с једне и оних који подржавају тренутну власт војне хунте, с друге стране.

"На моје изненађење овде се и међу младима државни удари углавном доживљавају као позитивна ствар, јер стварају политичку стабилност која је основни предуслов за економски развој. Ипак, већина тајландских студента се слаже да предстојећи избори не представљају избор између повратка демократији и легитимизације војне хунте, како то западни медији најчешће воле да преносе", наглашава Стеван Рапаић.

То значи да победа на изборима не значи нужно и опстанак на власти у годинама које долазе, јер су државни удари постали правило овдашње политике, а не изузетак. Управо због тога и студенти с којима је разговарао Стеван Рапаић предвиђају опстанак генерала Прајута, јер војска представља гарант стабилности Тајланда.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи