Британски медији: Министри се побунили против Терезе Меј

Светски медији јављају да су се министри у британској влади отворено побунили против премијерке Терезе Меј и траже њену смену. Њихов план је да преговоре о Брегзиту заврши привремени премијер.

Тереза Меј би могла да добије подршку за свој споразум са Бриселом у Доњем дому парламента ако обећа да ће напустити место премијерке, рекли су за Би-Би-Си конзервативни посланици.

Неки од њих су, кажу невољно, спремни да стану иза тог споразума ако добију уверавања да ће неко други водити последњу фазу преговора са Европском унијом.

Британски медији пишу да министри у њеном кабинету кују заверу и организују државни удар, а како наводи дневник Сандеј тајмс, реч је о шест министара који желе да премијеркин заменик Дејвид Лидингтон преузме место првог човека владе до формалних избора.

Премијерка је на све већем удару да одступи пошто је током недеље морала да затражи одлагање Брегзита. Она и поред свега не одустаје – ново гласање о споразуму могло би бити организовано наредне недеље, али само ако буде уверена да има довољно подршке.

"Надам се да сви можемо да се сагласимо да се налазимо у одлучном тренутку. Учинићу сваки напор да бих осигурала да изађемо из Уније са договором и да Британија може да крене напред", рекла је Мејова.

Захтев за новим референдумом

За то време више стотина хиљада људи марширало је улицама центра Лондона и тражило нови референдум. Носили су заставе Европске уније и захтевали да било какав споразум о Брегзиту буде предмет плебисцита. Међу говорницима су биле и личности из сфере политике.

"Све је јасније да парламент не може да пружи оно што желите. Брегзит је блокиран у парламенту, нема излаза. Када буде поново пропао споразум суочићемо се са дугим одлагањем. Не мислим да су грађани који су гласали за Брегзит то желели и да су задовољни", навео је Том Вотсон, лабуристички посланик.

Никола Стурџон, премијерка Шкотске, подсећа да је више од 60 одсто Шкота гласало за останак у Европској унији.

"Наш глас је игносиран, али не само наш. Проблем је и што они који су гласили за излазак никада нису могли ни да замисле какав ће хаос настати од Брегзита, па је и њихов глас игнорисан", истиче Стурџонова.

У Бриселу су лидери Европске уније постигли сагласност на самиту да дозволе одлагање Брегзита до 12. априла, а ако споразум прође у британском парламенту наредне недеље, то продужење би било до 22. маја.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво