Крузеру отказао мотор, евакуација за 1.300 људи

Услед олујног ветра, норвешком крузеру отказао је мотор у водама у близини западне обале Норвешке. У току акција спасавања 1.300 људи.

Спасилачки хеликоптери евакуисали су више од 150 особа са луксузног крузера коме је у олујном невремену отказао мотор близу западне обале норвешке, саопштиле су полицијске и спасилачке службе. 

Поморска спасилачка служба саопштила је да је "Viking sky" са 1.373 путника и чланова посаде, послао сигнал за помоћ док се кретао ка копну.

На броду је било 915 путника, од којих је већина из Велике Британије и САД. 

Посада је успела да поново покрене један од мотора и брод је усидрен на око два километра од обале. Иако се у том тренутку сматрало да су путници на сигурном, евакуација је настављена, саопштила је спасилачка служба.

"Због безбедности и добробити наши путника и чланова посаде, капетан је у договору са Норвешком обалском стражом, решио да евакуише све путнике са брода. То је био први приоритет", саопштила је компаније у изјави за Ројтерс.

До 18 часова по средњоевропском времену било је евакуисано само 87 особа, а хеликоптери настављају евакуацију и током ноћи, рекао је представник спасилачке службе, Боргилд Елдоен.

Како је саопштено, од евакуисаних особа осморо је претрпело лакше повреде.

Путници су један по један хеликоптером одвођени са палубе брода у село северно од града Молдеа на западној обали Норвешке.

"Ручали смо када је почело да се тресе. Прозорска окна су се поломила и вода је улазила. Био је хаос. Пут хеликоптером, радије бих да заборавим на то. Није било забавно", рекао је за НРК амерички путник Џон Кари.

Таласи високи осам метара

Спасиоци су евакуисали и деветочлану посаду једног теретног брода, који је, такође, имао проблема са мотором. То је преусмерило хеликоптере и одложило спасавање са крузера, додао је центар за спасавање.

Због лошег времена и два наменски изграђена брода које користи Норвешко друштво за спасавање на мору су била принуђена да се врате.

Таласи су били високи између шест и осам метара, а ветар је дувао брзином од 24 метра у секунди, саопштио је Норвешки метеоролошки институт.

Очекивало се да олуја траје најмање до поноћи по локалном времену.

Хустадвик, водени предео и подручја која га окружују, позната су по лошем времену и плиткој води нагомиланој гребенима. Норвешка разматра да због безбедности на том подручју изгради огроман океански тунел који би ишао кроз планину која се налази у непосредној близини.

"Viking sky", изграђен 2017, припада компанији "Viking ocean cruises", и део је "Viking cruises" групе, коју је основао норвешки милијардер Торстејн Хаген. Према интернет сајту компаније, његов капацитет је 930 путника.

У акцији спасавања учествује неколико бродова и четири хеликоптера.

Мобилисани су сви регионални спасилачки и тимови за потрагу, укључујући и 60 волонтера норвешког Црвеног крста, рекао је Елдоен. 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво