Поплаве у Мозамбику видљиве из свемира, море унутар земље

Европска свемирска агенција објавила је фотографију која показује невероватну размеру поплава у Мозамбику.

Милиони људи у Мозамбику, Малавију и Зимбабвеу боре се са последицама циклона ''Идај'', који је можда најгора олуја на јужној Земљиној хемисфери, наводи се у опису фотографије објављене на званичном сајту Европске свемирске агенције.

Извештаји хуманитарних агенција на терену наводе да су цела села и насеља потпуно потопљена у олуји друге категорије прошлог четвртка.

Мучне сцене у складу с овим извештајима потврђује и очевидац Грејам Тејлор из Зимбабвеа.

Тејлор наводи како су тела лоцирана на делу пута у дужини од шест километара, на месту где је вода потпуно потопила села, око густо насељених плантажа шећерне трске. Ово подручје само је мањи део територије ове земље на југоистоку Африке, који је поплављен након што су се две велике реке излиле из корита у данима након олује, пише Си-ЕН-Ен.

Тејлор, који у Мозамбику живи десет година, остао је окружен водом у суботу на путу од Зимбабвеа према Беири, где је циклон ''Идај'' стигао до обале, а затим је поплавна вода висине метар преплавила пут.

Око три сата ујутро у понедељак Тејлор је напустио свој ауто и придружио се колони људи који су газили кроз мрак и воду дуж пута који се налази на успону. У мраку је чуо како људи јецају и плачу. Кад је свануло, њихови јецаји су почели да добијају смисао, јер се указао "страшан призор", рекао је Тејлор.

"Мртва тела су плутала, а струја воде гурала их је на пут ", испричао је овај очевидац и додао како се осетио смрад мртвих тела људи и стоке.

Стотине других људи кренуле су на седмосатно пешачење од села Ламегоа, око 90 километара у унутрашњости од Беире, према Нхаматанди, која је на већој надморској висини.

На местима где је струја била прејака, отприлике 50 људи држало би се за руке и створило људски ланац.

"Висок сам 187 центиметар, али снага воде у висини колена била је моћна. Требало се добро усресредити на сваки корак",објаснио је Тејлор.

Каже да је видео старију жену како свога супруга носи на леђима. На путу из Беире, цело подручје, докле поглед сеже, било је под водом.

Групе од десетак људи попеле су се на дрвеће еукалиптуса, индијског ораха и манга, чекајући да буду спасене. Али видео је и људе који су се враћали према поплављеном подручју: "Говорили су како не знају где су им породице и како неће отићи без њих", испричао је Тејлор.

Шеф сталне мисије Мозамбика у Великој Британији Филипе Чидумо рекао је у среду да су овој земљи потребни стални напори владе и међународне заједнице како би се помогло пострадалима и осигурала храна, вода и све остало неопходно људима који су животно угрожени.

"Размере ове трагедије су библијске", нагласио је Чидумо, додајући како је потребно обновити електричну мрежу, воду, санитарну мрежу и осталу инфраструктуру, како би се спречило избијање болести.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво