Кина: Ми смо "претња"да би САД оправдале војне расходе

Кинеско министарство одбране оптужило је колеге из министарства одбране САД да намерно преувеличавају опасности коју представљају Кина и друге нације, како би оправдали сопствене војне расходе и оценили такав потез као опасан и "кратковидан".

Захтев за 750 милијарди долара трошкова за одбрану који је председник САД Доналд Трамп изнео у Конгресу је највећи до сада, а оправдан је између осталог растућом снагом кинеског и руског наоружања, пренео је Ројтерс

Са друге стране, Кина је открила да је повећала трошкове одбране за 7,5 одсто годишње што значи да је укупан трошак око 177 милијарди долара, иако многи експерти тврде да је права цифра знатно већа. 

Из кинеског министарства одбране кажу да је Кина посвећена миру и да САД воле да говоре о "теорији кинеске претње". Оптужују министарство одбране САД да они када год се боре за нове војне расходе, говоре о опасностима које им прете од других држава.

Из Пекинга предлажу Вашингтону да забораве начин размишљања из Хладног рата и да предузму кораке који би створили стабилну атмосферу у везама између две оружане силе. 

Главни спорови Кине и Вашингтона тренутно су право пловидбе у Јужнокинеском мору, као и чињеница да су САД одобриле продају више војних авиона Ф-16 Тајвану. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво