ЕУ: Брегзит се одлаже до 22. маја, уколико се усвоји споразум

Европска унија ће одобрити продужење Брегзита до 22. маја уколико британски парламент усвоји споразум о Брегзиту идуће недеље, наводи се у нацрту саопштења 27 држава чланица ЕУ након самита у Бриселу.

"Европска унија ће пре 29. марта прихватити продужетак Брегзита до 22. маја, под условом да се споразум о изласку (из ЕУ) усвоји у британском парламенту идуће недеље", наводи се у нацрту, преноси Ројтерс.

Како се даље наводи, продужење након 22. маја није могуће, узимајући у обзир чињеницу да Велика Британија неће учествовати у европским изборима.

Раније данас, долазећи на самит европских лидера у Бриселу немачка канцеларка Ангела Меркел навела је да ће се "до последњег тренутка" заузимати да Британија не напусти Европску унију без договора.

Нагласила је да се Немачка припремила "мере за ванредне ситуације" како би се изборила са Брегзитом без споразума, и додала да ће они, без обзира на мере предострожности, "до последњег сата" радити на томе да план за ванредне ситуације не ступи на снагу.

Немачка канцеларка је поручила да ће лидери ЕУ вероватно одобрити Великој Британији захтев за тромесечно одлагање Брегзита под условом да британски парламент подржи такав споразум премијерке Терезе Меј. 

"Ближимо се изласку Британије из ЕУ без споразума"

Са друге стране, председник Француске Емануел Макрон је долазећи на самит европских лидера у Бриселу упозорио да се Британија креће ка сценарију одласка из ЕУ без споразума уколико британски парламент трећи пут буде гласаи против предлога британске премијерке Терезе Меј.

Додао је да је спреман за кратко, техничко одлагање Брегзита, пренео је Ројтерс.

"Морамо бити јасни према себи и нашим британским пријатељима и нашем народу. Прво смо преговарали о споразуму две године. О њему се не може поново преговарати. Друго, уколико дође до још једног негативног гласања у Британији, идемо ка ситуацији да неће бити договора. Сви то знају", рекао је француски председник долазећи на самит европских лидера у Бриселу.

"Нови самит ЕУ ако Британци поново одбаце споразум"

Председник Европске комисије Жан Клод Јункер је уочи самита у Бриселу истакао да ће у случају да британски парламент поново наредне седмице одбаци предлог премијерке Терезе Меј о споразуму о Брегзиту, лидери ЕУ ће морати поново да се састану на новом самиту следеће недеље.

"Нисам знао да моје стрпљење може да траје тако дуго", рекао је Јункер по доласку на самиту ЕУ у Бриселу говорећи о процесу изласка Британије из ЕУ започетом у јуну 2016, преноси АП.

Према договору Британија би 29. марта требало да напусти ЕУ, али је британска премијерка Тереза Меј најавила да ће тражити продужење рока до 30. јуна.

У Бриселу данас почиње самит ЕУ на којем ће Брегзит бити једна од главних тема. Сви лидери ЕУ упозоравају на ризике у случају да Британија напусти ЕУ без договора о уређеном Брегзиту.

Као датум изласка Велике Британије из ЕУ за сада је одређен 29. март 2019. године, са споразумом или без њега.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво