Мејова тражила од ЕУ одлагање Брегзита до 30. јуна

Британска премијерка Тереза Меј затражила је од Европске уније одлагање Брегзита до 30. јуна.

Тереза Меј је у писму упућеном председнику Европског савета Доналду Туску у коме је затражила одлагање, навела да намерава да трећи пут покуша да обезбеди да споразум о Брегзиту буде усвојен у британском парламенту, преноси АП.

Агенција подсећа да свих 27 чланица ЕУ мора да подржи предлог за одлагање.

Председник парламента Џон Беркоу наводи да Тереза Меј не може да изнесе на треће гласање споразум с Бриселом, ако он не буде суштински измењен.

Британски министар финансија Филип Хамонд истиче да британска влада жели најкраће одлагање Брегзита.

"Желимо да се то што пре заврши како бисмо наставили да нормално живимо, градимо британску будућност. Важно је да нам Брисел одобри продужење рока да бисмо могли да прогурамо споразум у парламенту и ратификујемо закон о Брегзиту 2209.", истакао је Хамонд.

Главни преговарач Европске уније за Брегзит, Мишел Барније поручио је да одлагање неће бити одобрено без конкректног плана Лондона шта би се урадило у том периоду.

Француски председник Емануел Макрон упозорио је да је спреман да уложи вето на британски захтев за одлагање Брегзита у случају да Лондон не понуди ништа као алтернативу, док немачка канцеларка Ангела Меркел каже да ће се борити за уређени процес изласка Британије из Уније.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво