Астана постаје Нурсултан

У част првог председника самосталног Казахстана Нурсултана Назарбајева, посланици казахстанског парламента усвојили су Закон о промени имена главног града у Нурсултан

Раније данас, нови председник земље, који је тек преузео функцију после неочекиване оставке Назарбајева, бивши премијер Кашим-Јомарт Токајев предложио је да се име престонице Астане, промени у Нурсултан.

Токајев је за председницу Сената именовао Даригу Назарбајев, ћерку Нурслутана Назарбајева.

Оставка Назарбајева уследила је у уторак касно увече у склопу предвиђене транзиције у Казахстану, током које ће он задржати значајан утицај на даља политичка дешавања, навео је Ројтерс.

Нурсултан Назарбајев (78) поднео је оставку после 30 година на власти. "Одлучио сам да поднесем оставку", рекао је Назарбајев у обраћању нацији, пренела је агенција Тас.

Како је истакао, одлука није била ни мало лака, али није навео разлоге за такву своју одлуку.

Токајев (65), искусни дипломата школован у Москви који говори енглески, руски и кинески, биће на функцији председника до истека мандата у априлу 2020. године, као што је предвиђено Уставом Казахстана.

Како наводи британска агенција, за сада није познато да ли ће се Токајев кандидовати за председника у следећем мандату.

Назарбајев је у уторак увече, говорећи о Токајеву, изјавио да је он "човек у кога се може имати поверење на челу Казахстана".

Назарбајев је био на челу ове нафтом богате централно-азијске државе од 1989. године, када је још увек била у склопу Совјетског Савеза.

Токајев је изјавио да ће наставити да води Казахстан курсом који је зацртао Назарбајев и да ће се с њим консултовати у вези са кључним политичким питањима. 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се