Џон Беркоу, живописни спикер британског парламента

Спикер Доњег дома британског парламента Џон Беркоу поручио је премијерки да више неће да ставља на дневни ред неизмењени споразум са Европском унијом. И пре те изјаве, расправа и гласање о изласку Велике Британије из Уније избацили су у први план европске јавности живописну фигуру Џона Беркоуа. Зашто?

Британска влада мора да измени споразум о Брегзиту с Европском унијом, изјавио је председник Доњег дома британског парламента Џон Беркоу. Тиме је унео додатну неизвесност у коначан исход овог проблема, јер из Европске уније поручују да Брегзит није игра и да је Унија исцрпљена двогодишњим преговорима.

Беркоу је привукао пажњу не само својим ставом, већ и понашањем у парламенту, које више приличи оном из раног британског парламентаризма када су повишени тонови били уобичајени, па и физички обрачуни, због чега је на средини постављен велики дрвени сто – да би раздвајао политичке противнике.

Џон Симон Беркоу рођен је 1963. године, у британско-јеврејској породици, чији су се преци из Румуније доселили у Велику Британију. Дипломирао је на Универзитету у Есексу државну администрацију, као изузетан студент.

Према речима професора Ентони Кинга, десничар, ратоборан, али веома добар. По завршетку факултета посато је члан Федерације омладине конзервативаца, али је веома брзо напуштао организације чији је био члан.

Као члан Конзервативне партије, 2001. формирао је владу у сенци, из које је неколико пута излазио и враћао се, да би коначно добио отказ 2004.

Када је постао члан парламента променио је политичке ставове, а било је гласина да ће прићи лабуристима.

Прелаз у другу партију у Великој Британији се сматра дефинитивним крајем политичке каријере посланика. Да се то не би догодило у британском парламенту постоје и такозвани партијски "бичеви", особе које стоје поред врата Дома где се броје посланици и воде рачуна да неко од њих не прекрши страначки договор и гласа супротно.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво