УН затражиле донације за избеглице из Палестине

Председавајући Агенције УН Пјер Креанбул, која пружа помоћ вишемилионској популацији избеглица из Палестине, затражио је донаторима да и ове године буду једнако великодушни као и прошле, када су испунили рупу у буџету насталу драстичним смањењем доприноса САД.

У неколико наредних месеци Агенција УН ће одржати различите догађаје, како би подстакли нове донације.

Донатори, према његовим речима, разумеју значај агенције.

Истакао је да 280.000 деце у Гази иде у школе које води агенција, као и да Агенција на свака три месеца обезбеђује помоћ у храни за милион људи, што је половина популације Газе.

Захвалио се за донације, које су омогућиле агенцији помоћ и радове финансирања читавог буџета за 2018. годину од 1.2 милијарде долара.

Прошле године Америка је допринела са шездесет милиона долара, што је драстично смањење у поређењу са 2017. годином, када је Вашингтон са 360 милиона долара био највећи донатор агенције.

Агенција је и за 2019. годину усвојила буџет од 1,2 милијарде долара, али за разлику од претходних година, Америка уопште неће учествовати у финансирању.

Председник САД Доналд Трамп је 2018. године рекао да Паселтинци морају поново да покрену мировне разговоре, како би примили новац.

Тај коментар је изазвао реакцију лидера међународних хуманитарних група који су изразили неслагање са повезаношћу хуманитарне помоћи и политике.

Председавајући је рекао да је Европска унија тренутно највећи донатор, да је 40 држава и институција повећало финансирање Агенцији и истакао да је тренутни мањак 200 милиона долара.

Он је додао да до маја неће бити проблема са финансијама, али да од тог тренутка може настати проблем.

Краенбул је такође нагласио како ће агенција наставити да помаже палестинске избеглице у Сирији, Либану, Јордану, Гази и у другим областима, што је према његовим речима у општем интересу и веома је важно за стабилност региона.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво