Берлин: Брегзит није игра, ЕУ исцрпљена

Канцеларка Ангела Меркел изјавила јњ да је Брегзит у стању неизвесности. Немачки државни министар за Европу Михаел Рот поручује да Брегзит није игра и да је ЕУ исцрпљена двогодишњим бескрајним преговорима око изласка Велике Британије.

На овонедељном самиту са колегама из ЕУ Михаел Рот очекује "јасне и прецизне предлоге британске владе", преноси АП.

"Ситуација је озбиљна, не само за људе у Уједињеном Краљевству већ и за људе у ЕУ", поручује Рот.

Поновио је да Немачка подржава споразум који је ЕУ договорила с британском премијерком Терезом Меј у новембру прошле године и да је приоритет спречити Брегзит без споразума.

Пре него што у Бриселу затражи кратко одлагање дефинитивног напуштања ЕУ, британска премијерка покушаће ове недеље да, из трећег покушаја, убеди парламент да прихвати њен план за Брегзит.

Мејова је понудила посланицима два избора – да прихвате њен план и суоче се с кратким одлагањем или да га одбаце и суоче се с много дужим, преноси Ројтерс.

Треће гласање, у британском парламенту, планира да одржи пре самита ЕУ 21. и 22. марта. То значи да има времена до среде да преокрене пораз од 149 гласова разлике који је претрпела 12. марта.

Када се лидери ЕУ састану у четвртак у Бриселу, Тереза Меј ће искористити самит да затражи продужетак преговора око Брегзита, предвиђеног за 29. март, на још две године.

Исход ових разговора зависиће од тога да ли ће британски парламент одобрити премијеркин план, као и од услова које ЕУ буде поставила.

Свако одлагање захтева сагласност свих 27 чланица ЕУ.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи