Чамал Кумар за РТС: Мета напада на Новом Зеланду – имигранти

Број убијених у једном дану, који је премијерка назвала једним од најмрачнијих за Нови Зеланд, премашује број убијених у тој земљи током целе године. Индијац Чамал Кумар каже да ово представља напад на све имигранте који су се населили на Новом Зеланду.

Тридесетчетворогодишњи Чамал Кумар био је на радном месту, два километра од џамије, када је у њу упао Аустралијанац Брентон Тарант и мучки убио десетине људи.

"Био сам на послу, пријатељ који се затекао тамо јавио ми је шта се догодило. Моје колеге ништа нису знале, зато што се у првом случају то догодило унутар џамије, у огромном парку. Када сам им рекао, нису могли да поверују", рекао је Чамал.

Када су у медијима видели шта се заправо дешава, наступила је паника.

"Сви су били уплашени. Прво су сви мислили да је реч о неком међусобном обрачуну или нешто слично. Међутим, када смо видели шта јављају медији, сви смо били веома уплашени", каже Чамал.

Закључали су врата дома за стара лица, у којем Чамал ради, и чекали да прође опасност.

То су, каже, урадиле и све продавнице и бензинске станице. Затворене су и све школе.

"Посао завршавам у 11 увече. Обично је у то време тихо. Али, када сам кренуо кући, град је био пун полицајаца. Амбулантна кола су била свуда наоколо, и много хеликоптера. На улицама није било људи... Скоро све улице су биле блокиране", рекао је Чамал.

Сада је, каже, мирно. Отворене су све продавнице, једино су ресторани морали да чекају дозволу да наставе са радом.

На питање да ли се после свега што се десило на Новом Зеланду осећа сигурно, одговара: "Да... Безбедан сам."

"Тероризам може да се догоди било где, било кад. И он нема религију", каже Чамал, који је из Индије на Нови Зеланд дошао пре неколико година.

Сматра да овај напад није био само напад на муслимане, већ на имигранте.

"Свима је жао нас који смо дошли однекуд. Једна од колегиница ме је загрлила и рекла да јој је жао што се овако нешто догодило", додаје Чамал.

Иначе, ово је најсмртоноснији напад у историји Новог Зеланда. Претходи му онај у Арамоани из 1990. године, када је убијено 13 особа.

Премијерка Новог Зеланда Џасинда Ардерн најавила је измене закона о оружју, а поједине продавнице обуставиле су онлајн продају наоружања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво