Високи генерал из Венецуле пребегао у Колумбију

Венецуелански генерал Карлос Ротондаро, који је под санкцијама САД, побегао је у Колумбију због повећаног притиска на режим председника Николаса Мадура, рекла су "Ројтерсу" два обавештена извора.

Ротондаро је отишао у Колумбију и удружио снаге са бившом венецуеланском главном тужитељком Луисом Ортегом, која ради на томе да Мадура уклони са власти, наводи агенција, рекао је један извор.

САД су 2018. године санкционисале војног генерала Карлоса Ротондара, бившег шефа владине агенције која је спроводила лечење хроничних болесника, као део напора да се "истакне економско лоше управљање и ендемична корупција у Венецуели" од стране Мадурове владе.

Министарство информисања Венецуеле није одговорило на захтев Ројтерса за коментар, а агенција није одмах могла да дође до Ротондара.

Високи војни официри сматрају се кључним за одржавање Мадура на власти у земљи, у којој су глад и болести довели до егзодуса око три милиона људи од 2015. године.

Мадуро кажу да је егзодус последица "економског рата" који воде његови политички противници уз помоћ Сједињених Држава.

Венецуелански институт за социјално осигурање годинама је увозио и дистрибуирао лекове за болести као што је рак без трошкова за пацијенте.

Али, усред економске кризе у земљи, ова установа је имала велике дугове фармацеутским компанијама и није могла да настави са давањем лекова, остављајући тиме милионе људи без могућности да добију лекове за хроничне болести, наводи агенција.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(уторак, 19. мар 2019, 03:40) - anonymous [нерегистровани]

Kriza

Nafta za hranu, jedino resenje za pocetak...A onda polako za evre, nikako za dolare...

(уторак, 19. мар 2019, 02:26) - anonymous [нерегистровани]

narod brani drzavu a ne generali

pokazalo se jula mjeseca 2016 u Turskoj.

(понедељак, 18. мар 2019, 20:27) - anonymous [нерегистровани]

dezerter

Nebitan je... Bilo je ovakvih dezertera i u Siriji, mnogo vise nego u Venecueli. Na kraju su prosli kao i porazeni teroristi, a vojska je postala samo jaca jer je 'prociscena' od takvih dezertera...

(понедељак, 18. мар 2019, 20:12) - Воронцов [нерегистровани]

Нападачи из иностранства , саботери у држави

И како ће онда Венецуела имати економски напредак ?