Ердоган: Овде смо хиљаду година и бићемо до апокалипсе

Председник Турске Раџеп Таијп Ердоган описао је масовну пуцњаву у две новозеландске џамије у којој је погинуло 50 људи као део ширег напада на Турску и запретио да ће послати назад "у сандуцима" свакога ко покуша да заузме Истанбул.

Ердоган, који настоји да обезбеди подршку за своју исламистички оријентисану АК партију на локалним изборима 31. марта, тврди да је напад на Новом Зеланду доказ глобалног анти-муслиманског сентимента.

"Тестирају нас са 16,500 километара, са Новог Зеланда, порукама које шаљу одатле. Ово није индивидуални чин, ово је организовано", рекао је Ердоган без даљег појашњавања, преноси Ројтерс.

Он је рекао да је наоружани нападач запретио Турској и председнику лично и да је желео да истера Турке из европског дела Турске. 

"Овде смо већ хиљаду година и бићемо овде до апокалипсе, ако Бог да", рекао је Ердоган на скупу поводом битке на Галипољу 1915. године, када су османски војници победили снаге под вођством Британаца, укључујући аустралијске и новозеландске трупе које су покушале да заузму полуострво, капију до Истанбула.

"Нећете претворити Истанбул у Константинопољ", запретио је Ердоган, алудирајући на грчки назив који је град носио док га Турци нису освојили 1453. 

"Ваши дедови су дошли овде...и вратили су се у сандуцима. Немојте сумњати да ће се то и вама догодити", поручио је турски председник. 

Високи турски безбедносни извор рекао је да је Тарант ушао у Турску два пута у 2016. години. Турске власти почеле су да истражују све од хотелских података до снимака са камера, покушавајући да открију разлог за ове посете, рекао је извор.

Аустралијанац Брентон Тарант, 28, оптужени за пуцњаву у суботу у којој је погинуло 50 људи у џамијама у граду Крајстчерч на Новом Зеланду, у свом манифесту навео је листу "непријатеља високог ранга", укључујући немачку канцеларку Ангелу Меркел, турског председника Реџепа Тајипа Ердогана и градоначелника Лондона Садика Кана.

Описујући турског председника Ердогана, Тарант је навео да је "вођа највеће исламске групе унутар Европе", те да га је потребно уклонити "да би се елиминисао главни непријатељ Русије и ослабио НАТО".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво