Српкиња на Новом Зеланду: Помало сам уплашена, али се осећам безбедно

Масакр у џамијама у Крајстчерчу потресао је Нови Зеланд, где се огроман број становника изјашњава као Европљани. Новозеландско друштво почива на различитости и нико није могао ни да сања да оваква трагедија може да се догоди, каже Наталија Исаиловић.

Цео свет шокиран је стравичним нападом у Крајстчерчу, када је Аустралијанац Брентон Тарант упао у две џамије и убио 50 особа.

Док су снимци напада и такозвани "манифест", који је Тарант објавио на друштвеним мрежама, кружили интернетом, цивилно друштво на Новом Зеланду позвало је људе да то не деле на својим профилима.

"Наше друштво не би требало да каналише било какву ширење мржње, чак и несвесно. Власти већ раде на томе да се овакве ствари уклоне са друштвених мрежа. Помозимо им у томе", објавио је Multicultural times.

Са тим је сагласна и двадесетoосмогодишња Наталија Исаиловић, која се у потрази за послом пре три године из Србије преселила у Окланд. Сматра да у борби против оваквог зла нема места за садржаје који би некоме могли да буду инспирација за још веће зло.

У разговору за РТС каже да су људи потресени, не само на Јужном острву где се догодио напад, већ и на Северном острву, које је и насељенији део Новог Зеланда.

"Нико није ни сањао да се напад са оваквим мотивом може десити на Новом Зеланду. Ово је безбедна земља која поштује и уважава најразличитије нације. То је њено обележје и разлог због којег се овде сви осећају добродошлим", објашњава Наталија за РТС.

Шок и неверица у целој земљи

Управо због тога је вест о терористичком нападу у две џамије у Крајстчерчу, највећем граду на Јужном острву, изазвала шок и неверицу у целој земљи.

"Чула сам се са пријатељима који живе тамо, нису излазили из куће. Кажу да су људи потпуно скрхани, ужасно је ово што се догодило", додаје Наталија.

Иако је помало уплашена, у земљи коју је изабрала за свој нови дом осећа се безбедно.

"Нови Зеланд је увек био изван оваквих дешавања. Безбедан је и то је један од разлога због којих људи долазе овде. Међутим, након овог инцидента, није свеједно", рекла је ова 28-годишњакиња, која у Окланду ради у настави са децом са менталним потешкоћама.

Истиче да, као млада жена из Србије која је дошла у нечију земљу да тражи посао, никада није осетила нетрпељивост староседеоца, нити су је лоше прихватили они који су дошли из неке друге европске земље.

Пријатеље је брзо стекла. Тамо те, каже, нико неће попреко гледати ако си Србин, Хрват, Албанац, Македонац, Индијац.

"Становништво Новог Зеланда одликује различитост и то је оно што сви овде цене и поштују. Скоро сви долазимо од некуд. Локално становништво доприноси томе да се осећамо добродошлим на разне начине, почевши од прилика за посао, преко колегијалне подршке, до дружења у слободно време", наглашава Наталија.

Како каже, Новозеланђани су, а ту мисли на све који живе у тој земљи, одмах кренули у прикупљање помоћи за породице жртава. У целој земљи се одаје пошта страдалима, а џамије у Крајстчерчу и другим градовима преплављене су цвећем и порукама подршке.

Нада се да се оваква трагедија никада неће поновити и уверена је да власти чине све да обезбеде сигурност својим грађанима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи