Путин отворио две нове електране на Криму

Председник Русије Владимир Путин отворио је две нове електране на Криму након што је стигао на ово полуострво у Црном мору да обележи пету годишњицу поновног припајања те области Русији.

Електране, које се налазе у градовима Севастопољ и Симферопољ, делимично су отворене прошле године, али је данашње инаугурација означила тренутак када су почеле да раде пуним капацитетом.

Раније у току дана, Дмитриј Песков, Путинов портпарол, изјавио је да ће церемонија показати да је Крим први пут у стању да испуни све своје енергетске потребе. Пре припајања, Украјина је подмиривала 80 посто потреба за електричном енергијом на полуострву.

Украјина жели да јој буде враћен Крим, који и даље већина земаља препознаје као територију Украјине, пише Ројтерс.

Русија каже да је то питање завршено заувек, и да је референдум одржан 2014. године, након што су руске снаге осигурале полуострво, показао да становништво полуострва жели да буде део Русије.

Русија је уложила велике напоре да покуша да интегрише Крим и смањи његову зависност од Украјине, укључујући изградњу гигантског моста који повезује полуострво са јужном Русијом. Али санкције Запада које за циљ имају кажњавање Москве због припајања Крима, помогле су да се полуострво изолује, подижући цене и успоравајући развој, наводи Ројтерс.

Анкете Руског центра за истраживање јавног мњења овог месеца показују да 39 одсто Руса верује да је припајање донело више користи него штете, што је пад у односу на 67 одсто у 2014. години, преноси британска агенција.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи