Убица са Новог Зеланда пред судом

Аустралијанац Брентон Тарант, који је у петак у две џамије у Крајстчерчу на Новом Зеланду убио 49 људи, изведен је пред истражног судију који је саопштио да нападач остаје у притвору без права на изјашњавање о кривици до 5. априла, када му почиње суђење.

Тарант је са лисицама на рукама и у белом затворском оделу мирно стајао у Окружном суду у Крајстчерчу. Тарант се није изјашњавао о оптужби за убиство, па ће се пред истим судом појавити поново 5. априла, када ће се вероватно суочити са новим оптужбама. 

Друге две особе које су ухапшене и даље су у притвору док полиција покушава да схвати да ли су на било који начин умешане у нападе.

Ниједан од ухапшених није имао криминалну прошлост нити је био на списку за праћење на Новом Зеланду или у Аустралији.

У нападу који је Тарант извео на две џамије у Крајстчерчу убијено је 49 људи  док је у болницама и даље око 40 повређених. У критичном стању је њих 11, а девојчица стара пет година која је рањена у нападу пребачена је Окланд на даље лечење. 

У Крајстчерчу су тимови патолога наставили истрагу испред џамија где су се одиграли напади. Грађани полажу цвеће и моле се за жртве напада.

На улицама највећег града на Јужном острву приметно је присуство полиције, а премијерка је у последњем обраћању поручила да Закон о оружју мора хитно да се мења.

Премијерка Џасинда Ардерн је рекла да је Тарант био лиценцирани власник пиштоља, а користио је пет оружја, укључујући два полуаутоматска оружја и две сачмарице.

"Сада вам могу рећи једну ствар, наши закони о оружју ће се променити", рекла је Ардернова новинарима, истакавши да ће се размотрити забрана полуаутоматског оружја.

Нови Зеланд је у прошлости покушао да пооштри законе о ватреном оружју, али снажан лоби и култура лова су такве напоре омеле.

На Новом Зеланду који има свега пет милиона становника процењује се да има милион и по комада ватреног оружја, али је земља до сада имала низак ниво насиља извршеног оружјем.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво