Убица у свом манифесту спомиње и Србе

Брентон Тарант, 28-годишњи држављанин Аустралије који је убио више десетина људи у нападу на Новом Зеланду, пре неколико дана је на "Твитеру" објавио манифест у ком најављује да ће извршити напад.

Нападач на џамије на Новом Зеланду, где је погинуло најмање 49 особа, објавио је манифест на 74 стране из ког се може закључити да је опседнут надмоћношћу беле расе над осталима, поготово муслиманима.

"Желим да покажем освајачима да наше земље никада неће бити њихове земље, наше домовине су наше и да, све док бели човек живи, они никада неће освојити наше земље и они никада неће заменити наше људе. По дефиницији, онда да. То је терористички напад. Али ја верујем да је то партијска акција против окупаторске силе", написао је Тарант у манифесту, преноси Дејли мејл.

У манифесту пише да је инспирисан делима норвешког десничара Андреса Брејвика, који је 2011. у центру Осла убио 77 особа.

Осим Брејвикoм, нападач је био инспирисан и десничарским покретима и личностима широм света – из Русије, Бугарске, укључујући и Балкан.

На оружју које је користио у нападу исписани су датуми више битака против Отоманске империје, попут Битке код Беча 1863, као и имена више војсковођа и историјских личности.

Нека од имена исписана су и ћирилицом – Стефан Лазар, Милош Обилић, Марко Миљанов и Бајо Пивљанин.

Лазар Хребељановић, српски кнез Лазар (1329–1389), погинуо је у боју са Турцима на Косову Пољу 28. јуна 1389. Користио је краљевско име Стефан Лазар.

Милош Обилић, српски витез који је убио турског султана у Косовској бици 28. јуна 1389. године.

Марко Миљанов (1833-1901) био је црногорски народни књижевник, војсковођа и војвода из племена Кучи.

Бајо Пивљанин (1630-1687), чувени хајдучки харамбаша из Пиве.

Даље у манифесту Taрант спомиње и учешће Сједињених Држава и НАТО алијансе у дешавањима на Косову. Називајући процес балканизацијом, Тарант пише да "неће дозволити да се икада више понови да се САД и НАТО боре на страни муслимана и убијају хришћане у Европи".

Такође, на интернету су се појавили снимци из аутомобила пре напада на којима се чују песме посвећене Радовану Караџићу, ратном лидеру босанских Срба, којем се суди у Хагу.

Аутентичност ових снимака још није потврђена.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво