Сирене за узбуну у Тел Авиву, Израел одговорио нападом на Појас Газе

Израел је покренуо ваздушне нападе на Појас Газе неколико сати након што су две ракете испаљене на Тел Авив. Неименовани званичник Хамаса наводи да су ракете које су погодиле Тел Авив и изазвале израелски ваздушни котраудар испаљене случајно. Израелска војска одбила је да коментарише те наводе.

АП преноси да је званичник Хамаса, који је инсистирао на анонимности, навео да су посреднички напори Египта "очигледно уродили плодом" и да је постигнут споразум о поновном успостављању мира с Израелом.

Агенција наводи да после 7.30 јутрос није било никаквих извештаја о палестинским ракетним нападима, нити о израелским ваздушним ударима.

Наводи се да су, у знак подршке напорима Египта, организатори редовних протеста Палестинаца дуж границе Појаса Газе и Израела, који су у последњих годину дана одржавани сваког петка и често разбуктавали насиље, одлучили да откажу овонедељни протест.

Израелски лист Харец пренео је изјаве неименованих званичника тамошњег Министарства одбране да је након прелиминарне истраге утврђено да су Хамасове ракете изгледа испаљене грешком, али да још није јасно да ли се радило о људској грешци или техничком квару.

Израелска војска одбила је да коментарише те наводе. Она је претходно саопштила да је током протекле ноћи погодила сто мета покрета Хамас у Појасу Газе, као одговор на ракетни напад на Тел Авив, метрополу које се ретко налази на удару тог палестинског екстремистичког покрета.

Наводи се да је израелска војска гађала пословни комплекс у граду Гази, подземни комплекс који је служио Хамасу као главно потројење за производњу ракета, као и центар који је та организација користила за програм дронова.

Израелски ваздушни напади уследили су након ракетног напада на Тел Авив, а Хамас и мања екстремистичка организација Исламски џихад негирали су умешаност.

Наводи се да су нови сукоби избили у тренутку напора које Египат предузима у посредовању за проширење споразума о прекиду ватре између два љута противника, који су последњи пут ратовали 2014. године.

Ракете иранске производње?

Израелски ТВ канал 10 news јавио је, позивајући се на неименоване војне званичнике, да је реч о ракетама "фаџр" иранске производње.

Како је канал пренео, једна од њих је пала у ненасељено подручје и нема информација да је неко повређен у нападу.

За сада нема извештаја о евентуалним жртвама.

Ово је први пут да се Тел Авив нашао на мети ракета од рата против екстремиста у Гази 2014, наводи АП. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се