Масакр у џамијама на Новом Зеланду – убијено 49 људи, десетине повређене

Најмање 49 особа је убијено, а десетине су рањене у пуцњавама у две џамије на Новом Зеланду, у граду Крајстчерчу. Ухапшен је нападач, идентификован као Аустралијанац Брентон Тарант. Ово је најсмртоноснији напад у историји земље.

22.45 – Премијерка Новог Зеланда Џасинда Ардерн je рекла да je осумњичени нападач аустралијски држављанин "који је повремено долазио на Нови Зеланд и остајао одређено време".

17.30 – Светски медији преносе да је Тарант у свом антимигрантском манифесту као једно од главних оправдања за напад навео освету за убиство 11-годишње Ебе Акерлунд у терористичком нападу на Стокхолм 2017.

14.30 – Шеф дипломатије Ивица Дачић изјавио је да Србија најоштрије осуђује терористички напад на Новом Зеланду и истакао да нападач нема никакве везе са Србијом и да осуђује те врсте злоупотреба.

14.05 – Новозеландска премијерка Џасинда Ардерн оценила да је реч о најгорем нападу у историји земље, који се сада може назвати терористичким.

13.00 – Краљица Елизабета и амерички председник Доналд Трамп осудили су напад на Новом Зеланду. Стижу осуде широм света.

12.00 – Премијерка Норвешке Ерна Солберг упоредила је напад са оним који је 2011. извео Андрес Брејвик у Норвешкој, истичући да су обојица објавили сличне неонацистичке манифесте пре него што су извели нападе.

11.30 – Новозеландска полиција спроводи рацију на једној адреси у граду Данедину. Мештани су евакуисани. За сада се не зна разлог претреса.

10.40 – Са Новог Зеланда стижу узнемирујуће изјаве очевидаца од којих су многи једва успели да се спасу и изађу из џамије. Нур Хамза из Малезије испричао је како је ситуација била хаотична и како су на све стране била тела настрадалих.

10.15 – Конзул Србије на Новом Зеланду Стеван Бербер рекао је за Радио Београд да је ово најтрагичнији догађај од када је он на том острву. Међу погинулима и повређенима нема грађана Србије.

9.55 – Брентон Тарант, 28-годишњи држављанин Аустралије који је убио више десетина људи у нападу на Новом Зеланду, пре неколико дана је на Твитеру објавио манифест у ком најављује да ће извршити напад. 

9.20 – Нападач оптужен за убиство и сутра ће се наћи пред судијом, објавио је на конференцији Мајк Буш из полицијске управе.

9.10 – Расте број жртава крвавог пира у џамијама. Према најновијим информацијама, убијено је 49 особа. 

9.00 – Председник Александар Вучић упутио је телеграм саучешћа генералнoj гувернерки Новог Зеланда Петси Риди.

8.40 – Грађани су шокирани због напада. Степен безбедности подигнут на највиши ниво. 

8.20 – Новозеландски медији пишу да је нападач уживо на Фејсбуку преносио пуцњаву у џамији. Види се како у џамији проводи време пре пуцњаве, мења муницију. Компанија "Фејсбук" наводи да је обрисала "све забрињавајуће профиле". 

7.55 – Полиција је извела две контролисане експлозије у Окланду. За сада се не зна да ли ово има везе са нападом у Крајстчерчу. 

7.50 – Ово је најсмртоноснији напад у историји земље. 

7.30 – Број погинулих порастао на 40. Још 20 особа бори се за живот. 

7.10 – Нападач идентификован као Аустралијанац Брентон Тарант.

Напад је почео у време молитве око два сата по локалном времену. Пуцњава је кренула у џамији Ел Нур, у центру Крајстчерча. Нападач је прво запуцао на део џамије у ком су мушкарци, а затим се крвави пир наставио у просторији где су жене.

И у џамији у предграђу Линвуд изведен је напад, али детаљи са тог места још нису познати, као ни тачан број настрадалих.

"Велики је број жртава, у овом тренуку не могу да потврдим тачан број настрадалих. Ухапсили смо четворо људи, али у овом тренутку не можемо да претпоставимо да ли је још неко у бекству", рекао је Мајк Буш из полицијске управе у Крајстчерчу.

Meђу страдалима има и деце. 

"Чуо сам јак пуцањ. Вероватно пиштољ. После другог пуцња, многи су сели на под... Ја сам седео иза... Позвао сам полицију. Требало им је доста времена да стигну", испричао је један сведок.  

Нападач, који је идентификован као Аустралијанац Брентон Тарант, ухапшен је. Такође, ухапшена су још два мушкарца и једна жена. 

У њиховим аутомобилима је пронађена велика количина експлозивних направа.

Новозеландска премијерка Џасинда Ардерн оценила да је реч о најгорем нападу у историји земље, који се "може назвати терористичким".

Ово је најсмртоноснији напад у историји Новог Зеланда. До сада највећи догодио се 1990. године, када је у Арамоани страдало 13 особа.

Терористички манифест објавио на друштвеним мрежама 

Аустралијски премијер Скот Морисон описао је нападача као "припадника деснице" и "насилног терористу". 

Медији пишу да је Тарант неколико дана пре напада на друштвеним мрежама објавио манифест на 74 стране, у ком је најавио напад. У том манифесту он хвали дела Андреса Брејвика, који је 2011. у центру Осла убио 77 особа.

Из манифеста се може закључити да је Тарант опседнут надмоћношћу беле расе над осталима, поготово муслиманима.

Себе описује као "етно-националистичког еко-фашисту" који се претходно идентификовао као комуниста, анархиста и либертаријанац. Написао је да верује у етничку аутономију за све људе.

Медији преносе да су на његовој одећи и оружју били уочљиви расистички и нацистички симболи, између осталих "црно сунце" и амблем злогласне СС дивизије "Принц Еуген".

Taрант је иначе радио као фитнес инструктор. 

Премијерка Норвешке Ерна Солберг упоредила је напад са оним који је 2011. извео Андрес Брејвик у Норвешкој, истичући да су обојица објавили сличне неонацистичке манифесте пре него што су извели нападе.

"То потврђује да је међународна сарадња у борби против екстремизма изузетно важна. Ипак, данас су нам пре свега у мислима погинули и рањени. Изражавамо солидарност са њиховом породицама", рекла је премијерка за норвешку НТВ, преноси Тас.

Напад уживо на Фејсбуку

Брентон Тарант преносио је уживо преко Фејсбука како пуца на вернике.

Снимак у трајању од 16 минута постављен је на страницу која припада Брентону Таранту, али га је Фејсбук убрзо обрисао.

Снимак је направљен очигледно преко камере коју је носио на својој глави. Он показује мушкарца како се у борбеној војној опреми вози до џамије Ел Нур у центру Крајстчерча.

Пошто је паркирао возило, узима једну од више пушака из кола и улази у џамију. Затим, приближивши се вратима, почиње да пуца.

На снимцима се види и како је овај мушкарац провео у џамији неколико минута, мењајући муницију неколико пута.

У једном тренутку излази из џамије да узме још једно оружје из аутомобила, пуца на људе на улици, а затим се враћа и систематски пуца у тела.

Затим одлази, пуцајући у још једну пролазницу на улици, пре него што се одвезао својим аутомобилом, испаливши још један хитац кроз прозор.

Полиција је саопштила да ради на томе да уклони снимак са интернета.

Огласио се и "Фејсбук", наводећи да је уклонио забрињавајуће профиле и да је обрисао све поруке подршке нападима.

Нови Зеланд у шоку 

Премијерка Новог Зеланда Џакинда Ардерн каже да је ово један од најмрачнијих дана у историји земље.

"Овим нападом најдиректније су погођени мигранти Новог Зеланда. Они су изабрали да Нови Зеланд буде њихов дом... Свима је јасно да нема места на Новом Зеланду за оваква екестремна и насилна дела", рекла је премијерка.

Становницима највећег града на Јужном острву саветовано је да не излазе из својих домова након напада. Деца су била закључана у школама.

Степен безбедносне претње на Новом Зеланду подигнут је на највиши ниво, пише Би-Би-Си.

Грађани су шокирани због напада јер Нови Зеланд важи за једну од најбезбеднијих земаља на свету.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво