Парламент гласао за одлагање Брегзита

Британски посланици гласали су за одлагање Брегзита, који је заказан за 29. март. Од Брисела ће затражити кратко продужење рока за излазак из Европске уније. Услов за то је да парламент подржи већ постигнути договор премијерке Терезе Меј са европским званичницима.

Опција одлагања Брегзита подржана је великом већином гласова – 412 "за" и 202 "против".

Британски посланици изјаснили су се и против одржавања још једног референдума о изласку Велике Британије из Европске уније. Против амандмана који предвиђа ново изјашњавање грађана било је 334 посланика, док је 85 гласало за ту опцију.

Са само два гласа више, одбијен је и амандман који омогућава посланицима да преузму контролу над Брегзитом.

План Лабуриста да се Брегзит одложи како би се обезбедила већина за "другачији приступ" осујећен је са 318 гласова против, наспрам 302 гласа подршке.

Шта даље 

Сада је на британској влади да тражи одобрење од Европске уније да се Брегзит одложи.

Премијерка Тереза Меј поручила је да је могуће тромесечно одлагање, до 30. јуна – уколико посланици до 20. марта подрже договор који је постигла са Бриселом.

Ако посланици поново тај договор одбаце, влада ће затражити дуже одлагање изласка из европске заједнице – за шта је такође потребно одобрење свих чланица ЕУ и утврђивање нових услова за Лондон.

Посланици су јуче одбацили опцију напуштања ЕУ без споразума, а пре два дана су гласали против договора који је премијерка Тереза Меј постигла са ЕУ.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво