Западнобалканска рута није затворена

Европска комисија прати повећана кратања миграната и избеглица дуж западнобалкансе руте. Оцењује да је ситуација стабилна.

У седишту Европске комисије у Бриселу кажу да су последњих недеља примећена повећана кратања мигранта и избеглица кроз земље Западног Балкана.

"Укупна ситуација је стабилна још од постизања споразума ЕУ и Турске", оценила је портпаролка Европске комисије Мина Андреева.

На питање новинара одакле су мигранити стигли на Западни Балкан, односно да ли су претходно били регистровани у некој од землаја чланица, у Комисији кажу да су у редовној констултацији са свим чланицама како би се решавали евентуални мигрантски притисци и примењивала правила.

"Нормално је да постоје кретања дуж западнобалканске руте. Позиција Европске комисије је увек била та да западнобалканска рута није затворена", изјавила је портпаролка Европске комисије Мина Андреева.

Андреева каже да Европска комисија заједно са Европском пограничном и обласком стражом прати развој ситуације у региону и обезбеђује потребну помоћ.

"Тренутно имамо 125 граничара у региону из Европске пограничне и обалске страже. Уколико буде потребе, спремни смо да појачамо ту подршку", наводи Андреева.

Најавила је да ће ускоро бити финализовани и споразуми са земљама Западног Балкана који ће омогућити Европској пограничној и обалској стражи да учествују и по потреби директно управљају угроженим границама.

број коментара 0 Пошаљи коментар