Време за нашу Земљу истиче!

Један од највећих изазова са којима се наша планета сусреће је прекомерно загађење, све већи недостатак чисте воде и енергије и зато мора хитно да се делује. То је порука најновијег извештаја скупштине УН за животну средину представљеног на конференцији у Кенији, на којој учествује и Србија.

До 2050. године на земљи ће бити десет милијарди људи и за све њих треба и обезбедити довољно хране и енергије, а истовремено смањити количину отпада, речено је на конференцији у седишту Скупштине УН за животну средину у Најробију.

"Наш извештај, који је у ствари научни извештај, поручује да смо већину проблема у животној средини сами направили и зато морамо наћи решења, а време нам истиче", напомиње Џојси Клеопа Мсуиа Мпању, извршна директорка УНЕП-а.

"Главни циљ је да се одговори на горуће изазове, на један од највећих изазова у овом тренутку са којим је планета суочена је загађење и потребно је да се активирају све државе и све нације и све владе да би озбиљно приступиле решавању тог горућег проблема", указује Хорхе Лагуна Целис, секретар Конференције УНЕА.

Први пут указано је и на 100.000 хемикалија које се користе на планети.

"Нестајање биодиверзитета и све остало што је у извештају који је рађен готово пет година и где се каже да је планета угроженија него икада пре и да су услови у којима живимо постали готово катастрофални у појединим деловима планете и да више није могуће само причати о томе и да је потребно да наука, привреда и сви остали примене иновативна решења", наводи министар заштите животне средине Горан Триван.

Једно од нових решења, које је посебно драгоцено у Африци, јесте добијање воде из ваздуха.

"Машина кондензује воду из ваздуха. Ми то користимо у Кенији, у школама, хотелима, канцеларијама. То је веома чиста вода, може да се користи у домаћинствима, нема хемије", објашњава Линда Тинди из компаније "Дринкабле ер".

Милиони тона пластике сваке године доспевају у мора и океане и у организме морских животиња.

Кенија је прва у свету забранила употребу пластичних кеса и користе се само торбе од природних материјала. То је само први корак у забрани употребе пластике како би заштитили своје реке и језера који су огроман потенцијал за развој тзв. плаве економије.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво