Венецуела, потрага за пијаћом водом

Несташица воде једна је од најтежих последица колапса електроенергетске мреже у Венецуели због кога већи део земље од прошлог четвртка није имао струје. Власти поручују да приступ електричној енергији поново има "већи део земље".

И овако тешку економску ситуацију у Венецуели којој прети финасијски слом, додатно је погоршао вишедневни нестанак струје.

Без струје која покреће водене пумпе, Венецуленаци, од радничких четврти до вишеспратница у центру Каракаса, жале се на проблеме са личном хигијеном и хигијеном у својим домовима.

Хозе де Вијана, инжењер који ради у локалном водоводу каже да је Каракасу је потребан притисак од 20.000 литара воде у секунди.

"Прошле недеље притисак је пао на 13.000 литара. Од пада електро-мреже снабдевање водом потопуно је обустављено", наводи Вијана.

Становници Каракаса принуђени су да скупљају воду која се слива у канализациони испуст чија је сврха да односи фекалије.

Како кажу они који се тискају дуж испуста са пластичним балонима, воде која истиче из цеви је бар чиста.

Тврде да су ту воду пустиле локалне власти из постојећих резервоара.

Проблем је, истичу, прљаве цеви кроз који вода пролази. У нормалним околностима служила би само за тоалете и прање подова.

У међувремену, венецуелански председник Николас Мадуро поново је оптужио Вашингтон да је крив за колапс електроенергетског система.

"Венецуела је можда прва у свету жртва америчке кибернетске технологије која је напала наш електроенергетски систем. То није политичка борба, то је напад криминалног карактера, криминални електрични државни удар", нагласио је Мадуро.

Док Америка повлачи све преостале дипломате из главног града Венецуеле, јер су пропали преговори две стране, на позив Хуана Гваида, самопроглашеног председника, нови протести у Каракасу. 

"Грађани Венецуеле траже поштовање својих права. Морамо да одржимо јединство и стабилност. Венецуела ће окончати врло брзо узурпацију власти", уверен је Гваидо.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво