Алан Лероа нови шеф мировних операција УН

Француз Алан Лероа, ветеран решавања балканских сукоба, именован за новог шефа мировних операција Уједињених нација.

Француски дипломата  Алан Лероа (Alain Le Roy) нови је шеф одељења за мировне операције Уједињених нација, ДПКО, одлучио је генерални секретар светске организације Бан Ки-мун.

Лероа, некадашњи специјални представник Европске уније у Македонији, специјални координатор  за Сарајево и регионални администратор УН у Пећи, на месту шефа УН за мировне операције, што је једна од напрестижнијих функција у светској организацији, замениће земљака Жан Мари Геноа, чији је мандат управо истекао.

Одељење УН за мировне операције управља акцијама неких 100.000 плавих шлемова распоређених на кризним жариштима широм света, али ће број мировњака ускоро значајно порасти јер се очекује и више пута одлагано комплетирање мисије у суданској покрајини Дарфур, где ће бити ангажовано укупно 26.000 припадника мешовитих снага организације Афричке уније и УН.

Лероа у дипломатским круговима важи за ретко виспреног и ангажованог званичника, чији су звездани тренуци забележени током процеса решавања кризе у Македонији, када је, готово сам, скрајнуо безнадежно подељену државу са ивице грађанског рата и убедио тамошње Македонце и Албанце у неопходност дијалога.

Лероа шефовање мировним операцијама УН преузима у тренутку када је светска организација под огромним притиском све жешћих и бројнијих криза, при чему је буџет светске организације за активности ДПКО-а порастао на 7,5 милијарди долара.

Његов претхоник, Гено на челу мировних операција УН задржао се пуних осам година.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво