Немачка одложила ратификацију Лисабонског уговора

Немачки председник Хорст Келер изјавио је да ће Немачка сачекати са ратификовањем Лисабонског уговора док високи суд те земље не усвоји закон који ће потврдити да је тај документ конститутиван.

У горњем и доњем дому немачког парламента одобрена је одлука о усвајању Лисабонског уговора, али се још чека потпис председника како би одлука парламента могла да буде формално ратификована.

За документ, чији су садржај у октобру прошле године после дугогодишњег спорења усвојили шефови држава ЕУ, гласали су посланици владајућих странака, Хришћанско-демократске уније и Социјалдемократске партије Немачке.

Са Лисабонским уговором, који се усваја уместо Устава ЕУ пропалог због неуспешних референдума у Француској и Холандији, сагласни су били и опозициони Зелени и Либерали, док је против уговора била само Левица.

Лисабонски уговор који би требало да усвоји свих 27 чланица ЕУ, раније овог месеца наишао је на препреку када су га ирски гласачи одбацили на референдуму.

Иако у Немачкој постоји велика подршка том уговору, баварски политичар конзервативне странке Петер Гаувелер, као и припадници Левице уложили су молбу Конституционом суду јер, како су рекли, "уговор није компатибилан са немачким демократским принципима".

Конституициони суд требало би да донесе одлуку на јесен, а неки експерти сматрају да ће га прогласити неконститутивним.

Лисабонски уговор, између осталог, предвиђа увођење функција председника Европског савета с дужим мандатом и шефа дипломатије Уније.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи