Сирија, почео напад на последње упориште ИД

У Сирији су покренуте нове војне операције на последње упориште такозване Исламске државе, у близини границе са Ираком. Ту акцију спроводе Сиријске демократске снаге, које имају подршку Сједињених Америчких Држава.

Последњи део територије калифата на источним обалама реке Еуфрат је од јутрос поново на мети напада. Циљ је да се униште преостали милитанти. Претходно су војне акције обустављене 12. фебруара када је установљено да има много цивила и талаца на тој територији.

"Очекујемо велики отпор терориста из Исламске државе. Употребиће све борце и оружје који су им преостали. У нашој војној операцији ћемо користити ваздушне ударе, артиљерију и минобацаче, као и борбу на терену", каже Аднан Африн, портпарол Сиријских демократских снага.

Последња група цивила је јуче напустила Багуз.

"Оружје је бачено на земљу, не знам да ли су исламисти убијени или су се повукли. Нико то не зна, али мислим да је већина њих напустила Багуз", каже Хабча Слимани из Багуза.

"Породица ми је у камиону, петоро деце и жена. Дошао сам у Багуз пре четири године због посла. Радио сам различите послове, бринуо о женама, деци, доносио воду, кувао", каже Србин Адвин Бабић.

На врхунцу моћи, пре пет година, такозвана Исламска држава је контролисала 88 хиљада квадратних километара, која се простирала од Западне Сирије до Источног Ирака, а сада је на само пола квадратног километра.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи