Хитно повлачење колумбијских дипломата из Венецуеле, хуманитарна помоћ враћена са границе

Пет особа је погинуло, а око 300 повређено у сукобима на граници са Бразилом, док на колумбијској граници гори и други камион хуманитарне помоћи.

На граници Венецуеле и Колумбије – сузавац и димне бомбе, у сукобима Националне гарде и грађана, који су покушали да пређу у Колумбију. Повређено је готово 300 људи, а изгорела су два камиона америчке хуманитарне помоћи која је прикупљена на захтев самопроглашеног венецуелског председника Хуана Гваида. Неколико камиона са храном и лековима враћено је у Колумбију.

У пограничном колумбијском граду Кукути је око 600 тона хране, лекова и друге помоћи. Председник Венецуеле Николас Мадуро брани да помоћ уђе у земљу, тврдећи да је затрована и да је изговор за покушај америчке војне интервенције.

Више од 60 војника напустило је положаје на граници, а Гваидо је позвао војску да пропусти хуманитарну помоћ и пређе на страну народа.

"Група полицајаца, потпомогнута наоружаним људима, блокирала је помоћ. Потребна нам је подршка колумбијске владе, да би највећи део помоћи стигао до људи у Венецуели", наводи Гваидо.

Председник Мадуро најавио је долазак 300 тона хуманитарне помоћи из Русије. Богота хитно повлачи дипломате из Венецуеле.

"Немам више стрпљења. Не можемо више да поднесемо да територија Колумбије служи за нападе на Венецуелу. Због тога сам одлучио да прекинем све политичке и дипломатске односе са фашистичком владом Колумбије", наводи Мадуро.

Богота хитно повлачи дипломате из Венецуеле

Након што је председник Венецуеле Николас Мадуро прекинуо везе са Колумбијом и најавио протеривање колумбијског дипломатског особља, Богота саопштава да ће дипломате напустити Венецуелу што пре. Опозиционар Хуан Гваидо позива свет да ослободи Венецуелу.

Mинистар спољних послова Карлос Холмес Трухиљо рекао је, на граници са Венецуелом, да ће из безбедносних разлога колумбијске дипломате кренути у Колумбију "што пре буде било могуће".

Трухиљо је, такође, упозорио Мадурову администрацију да ће бити одговорна за сваки евентуални чин агресије у наредним сатима или данима против колумбијских дипломата који су тренутно у Венецуели, преноси Тас.

Мадуро је одлуку о прекиду дипломатских односа са Колумбијом донео након што је та земља помогла настојања опозиције да допреме хуманитарну помоћ у Венецуелу.

Колумбијским дипломатама дао је рок од 24 часова да напусте Венецуелу.

У међувремену, погранични сукоби због забране да хуманитарна помоћ уђе у Венецуелу не јењавају.

Ројтерс преноси да су на мосту Симон Боливар, који повезује две земље, запаљена два камиона, након што је конвој који је носио помоћ наишао на венецуеланске војнике који су их вратили.

Пошто је ситуација кулминирала, два камиона са храном и лековима враћена су у Колумбију – када су војници лојални Николасу Мадуру на њих испалили сузавац.

Према наводима колумбијског министарства спољних послова, у сукобима је повређено 285 особа.

Колумбијске власти затвориле су на два дана граничне прелазе са Венецуелом како би установили колика је штета нанета инфраструктури, преноси Тас.

Колумбија подржава венецуеланског опозиционог лидера Хуана Гваида, који се прогласио за привременог председника и тажи оставку актуелног председника Николаса Мадура.

Гваидо је предложио међународној заједници да држи све опције отворене како би Мадура отерали са власти и, како је навео на Твитеру, како би се "осигурала слобода земље", преноси Ројтерс.

АП наводи да је Гваидов позив уследио након турбулентног дана током којег је испаљиван сузавац на демонстранте.

Агенција подсећа да је Гваидо у више наврата позивао и војску да му се придружи у борби против Мадуровог "диктаторства".

Према тврдњи колумбијских власти, више од 60 венецуеланских војника одазвало се том позиву и дезертирало са положаја. Међутим, углавном  је реч о ниже рангираним припадницима војске, док су команданти и даље лојалне присталице Мадурове социјалистичке власти.

Русија, Кина и Турска подржавају Мадура и оштро се противе америчком уплитању, не признајући Гваида за председника. А он се у понедељак састаје са америчким потпредседником Мајком Пенсом.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара