Афрички лидери избегли да критикују Мугабеа

Афрички лидери поздравили су на самиту у Египту председника Зимбабвеа Роберта Мугабеа, што би могло да допринесе његовом политичком легитимитету након широко оспораваних председничких избора у Зимбабвеу.

Упркос позиву Запада, афричке колеге избегле су да на 11. самиту Афричке уније (АУ) јавно осуде Мугабеа због председничких избора на којима је победио.

Кандидат опозиције се на тим изборима повукао оптужујући режим за кампању насиља и застрашивања.

САД су тражиле да о Зимбабвеу ове недеље расправља Савет безбедности УН, док је британски премијер Гордон Браун затражио од АУ да не призна резултате другог круга председничких избора.

Афрички лидери ће, међутим, вероватно заузети знатно мекшу позицију, посебно имајући у виду да мало њих некога може критиковати због неисправности изборног процеса, оцењује АП.

Иза кулиса, неки лидери су ипак тражили од Мугабеа да преговара о подели власти с ривалом, лидером опозиције Морганом Цвангирајем.

На почетку самита, 84-годишњи Мугабе је искористио прилику да добије регионално признање своје победе, дан након што је положио заклетву за шести мандат.

У конференцијску салу ушао је с египатским председником Хоснијем Мубараком, иначе савезником САД који је такође критикован због неправичних избора.

Међу ретким афричким лидерима који су критиковали Мугабеа је премијер Кеније Раил Одинга који је у Најробију рекао да би требало суспендовати чланство Зимбабева у АУ.

У поздравном говору, шеф АУ, танзанијски председник Џакаја Киквете спомињао је кризу у Зимбабвеу, честитао народу Зимбабвеа и посредницима из АУ, али не и Мугабеу.

Он је оценио да су избори били "историјски", али и навео да је било изазова.

У нацрту резолуције министара спољних послова АУ коју би лидери требало да одобре на самиту, не критикује се други круг избора нити Мугабе.

У нацрту је уопштено осуђено насиље и позвано на успоствљање дијалога.

Већина афричких влада нерадо критикује Мугабеа, што због дугогодишњих пријатељских веза с лидером Зимбабвеа, што због његове репутације антиколонијалног борца за ослобађање Африке, али и зато што не желе да стану на страну САД против афричког колеге.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво