РТС у Ватикану, исповести жртава педофила

На самиту у Ватикану, који су многи означили као револуционарни, пред посебном комисијом сведоче жртве сексуалног свештеничког злостављања. Истовремено, у Риму је одржан марш против злостављача и бискупа који су их прикривали. Сутра се очекује обраћање папе и саопштавање закључака.

Естер Хетфилд је имала 15 година када је, тврди, локални свештеник Мајкл Носита, почео да је силује. Честе посете свештеника кући њених родитеља би потрајале до касно и они би, не знајући шта се догађа, предложили да он преспава у соби на спрату, где је било петоро њихове деце.

"То се догађало у мом дому, у његовој црквеној резиденцији, на имању верске школе, свуда по Лос Анђелесу", сведочи Естер Хетфилд.

Две године касније, упркос претњи да ће њену породицу избацити из католичке заједнице, Естер је пријавила Носиту родитељима, а они бискупу. Његов одговор је гласио:

"Ово се никада није десило у историји цркве. Нешто мора да није у реду са вашом ћерком", сећа се Естер бискупових речи.

Касније се још девет, тада девојчица, охрабрило да прича о неделима истог свештеника.

"Организовано прикривање унутар цркве"

Заташкавање и померање по парохијама свештеника педофила је образац који католичка црква често примењује, каже Тим Ленон, и сам жртва сексуалног злостављања.

"Било је силовања до тог нивоа да је постало опасно по живот – мислио сам да ћу умрети. Мислим да њега није било брига да ли ћу преживети или умрети", прича Ленон.

Имао је само 12 година. Силован је континуирано неколико месеци. "Једини разлог зашто је престало злостављање је тај што га је ухватио родитељ другог детета које је злостављао", истиче Ленон.

Језиво је каже, што он и тај дечак нису били прве жртве истог свештеника. Испоставиће се касније – ни последње. Кривац за то је, каже, организовано прикривање унутар цркве.

"Био је исто тако ухваћен три пута пре него што је дошао у моју парохију, тако да је моје злостављање могло да буде спречено да га је бискуп пријавио властима када би то урадио, уместо што га је померао по парохији", сматра Ленон.

Још десеторо људи је пријавило истог човека. Естер и Тим, као и хиљаде других регистрованих жртава, очекују од законодаваца широм света најстроже кажњавање напасника, нарочито у државама у којима Црква има велики утицај.

Од папе Фрање у најмању руку очекују едикт којим би силоватељи и они који су их штитили били моментално избачени из цркве коју су Естер и Тим давно напустили.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво